Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

>> Αρχική σελίδα
epirus_front1Η Περιφέρεια αποτελεί μια ενιαία αποκεντρωμένη διοικητική μονάδα με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εφαρμογής της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής σε Περιφερειακό επίπεδο.
Η Περιφέρεια Ηπείρου καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, ανατολικά συνορεύει με την Μακεδονία και τη Θεσσαλία & νότια εκτείνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και το νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Αποτελείται από τους Νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων & Πρέβεζας. Η έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται στα Ιωάννινα.

Παραδοσιακοί οικισμοί Περιφέρειας Ηπείρου

Το ανθρωπογενές περιβάλλον της Ηπείρου είναι εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από το μεγάλο αριθμό μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων, υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί με μεγαλύτερη συγκέντρωση στον ορεινό χώρο του Νομού Ιωαννίνων.
Στις αρχές του 17ου αιώνα εμφανίζονται οι περισσότερο συγκροτημένοι οικισμοί σε ορεινές περιοχές.
Οι ορεινοί οικισμοί διακρίνονται για την αρχιτεκτονική της πέτρας. Οι Ηπειρώτες κτιστάδες έχτισαν όχι μόνο τα θαυμάσια παραδοσιακά οικοδομήματα ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, αλλά επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας την ικανότητα να αφομοιώνουν τις τοπικές μορφές.
paradosiakoi_oikismoi1 paradosiakoi_oikismoi5

Οι παράλιοι παραδοσιακοί οικισμοί είναι επηρεασμένοι από την Επτανησιακή αρχιτεκτονική, χωρίς να χάνουν τις αρετές της Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής (Πάργα, Πρέβεζα).
paradosiakoi_oikismoi3 paradosiakoi_oikismoi7

Τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα και η Κόνιτσα διαθέτουν χαρακτηρισμένα Ιστορικά Κέντρα.
paradosiakoi_oikismoi4 paradosiakoi_oikismoi8

paradosiakoi_oikismoi10Τα Ιωάννινα, είναι η μοναδική πόλη της Ηπείρου όπου διατηρείται σε καλή κατάσταση και κατοικείται ο εντός του κάστρου οικισμός.Το Ιστορικό Κέντρο της Πρέβεζας καταλαμβάνει την έκταση μεταξύ του λιμανιού και της περιμετρικής τάφρου, περιλαμβάνοντας και δύο φρούρια.

Στην Κόνιτσα, το θεσμοθετημένο Ιστορικό Κέντρο καταλαμβάνει το εμπορικό κέντρο. Εν γένει τα κτίρια είναι μικρά, σε αντίθεση με τα διάσπαρτα αρχοντικά της επάνω πόλης που είναι ογκώδη και φρουριακού χαρακτήρα.
paradosiakoi_oikismoi11 paradosiakoi_oikismoi12

Παρατίθεται πίνακας με τους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς και τα Ιστορικά Κέντρα της Ηπείρου, αντίστοιχος χάρτης, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο προστασίας που τους διέπει.

- Πίνακας παραδοσιακών οικισμών Περιφέρειας Ηπείρου [pdf, 2.5Mb]
- Χάρτης παραδοσιακών οικισμών Περιφέρειας Ηπείρου [jpg, 5.6Mb]
- Θεσμικό πλαίσιο [zip, 2.5Mb]