Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Άμεση παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου για τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Άμεση παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου για τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές

E-mail Εκτύπωση PDF

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα προβλήματα που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή.

Με έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ζητά να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας ως πλημμυροπαθείς και να χορηγηθούν άμεσα οι απαιτούμενες πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Τετάρτης (10/11/10) με τους Υφυπουργούς Εσωτερικών Γ. Ντόλιο και Υποδομών Γ. Μαγκριώτη εξετάστηκε πως θα προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) που θα κηρύσσει τις περιοχές πλημμυροπαθείς.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο γραφείο της στην Περιφέρεια με τους Δ/ντές των αρμόδιων υπηρεσιών ΔΕΣΕ και ΔΕΚΕ όπου την ενημέρωσαν διεξοδικά για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών βρήκαν εντελώς απροετοίμαστη την πόλη των Ιωαννίνων.  Σε πολλές περιοχές δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα και πολλοί συμπολίτες μας έχασαν τις περιουσίες τους. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν σε επιφυλακή και από την πρώτη στιγμή υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν παρόντες στις πληγείσες περιοχές» ανέφερε η Γενική Γραμματέας σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους.   

Να σημειωθεί πως, οι Δ/ντες της ΔΕΣΕ και της ΔΕΚΕ από το μεσημέρι της Τρίτης οπότε και παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα βρέθηκαν σε περιοχές της πόλης των Ιωαννίνων (Καρδαμίτσια, Σεισμόπληκτα, κ.α.) προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος των πλημμυρικών φαινομένων και να συνδράμουν με μηχανήματα και προσωπικό στη διάνοιξη των δρόμων.

Ταυτόχρονα, μετά από εντολή της Γενικής Γραμματέα κλιμάκια αποτελούμενα από  υπάλληλους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας από την Πέμπτη (12/11/10) θα επισκέπτονται όλες τις περιοχές που αντιμετώπισαν  προβλήματα και θα εξετάσουν επί τόπου τις ζημιές που προκλήθηκαν  σε σπίτια και το οδικό δίκτυο από τα έντονα  καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Η Γενική Γραμματέας με το έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ζητά να κηρυχθούν ως πλημμυροπαθείς οι ακόλουθες περιοχές:

  • Στο Νομό Ιωαννίνων: Σεισμόπληκτα - Κάτω Νεοχωρόπουλο - Ανθούπολη - Καρδαμίτσια - Βοτανικός – Μάτσικας καθώς και η περιοχή στη γέφυρα Λαγγάτσας στη συμβολή της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας- Αντιρρίου. Επίσης, οι περιοχές Πλατανάκια και Τέροβο όπου υπερχείλισε ο ποταμός Λούρος και κατέστρεψε Ιχθυοκαλλιέργειες. 
  • Στο Νομό Θεσπρωτίας: οι περιοχές Βρυσέλλα - Κορύτιανη και στον κάμπο Παραποτάμου όπου προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.