Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Προετοιμασία για την αντιμετώπιση κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Προετοιμασία για την αντιμετώπιση κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα

E-mail Εκτύπωση PDF

Η θωράκιση της Ηπείρου στα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του Χειμώνα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών το μεσημέρι της Δευτέρας(18/10/10), στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας.

18.10SYSKEPSI_Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, εξέτασαν από κοινού τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, ώστε κατά τη διάρκεια της επικείμενης χειμερινής περιόδου να αποτρέψουν αλλά και να αντιμετωπίσουν με όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο τρόπο, πιθανές πλημμύρες και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν στην περιοχή.

«Πρέπει να είμαστε όλοι σε πλήρη ετοιμότητα πολύ καλά προετοιμασμένοι στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και αποτελεσματικοί όπου απαιτηθεί να επέμβουμε, ώστε να έχουμε τις ελάχιστες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Ηπείρου» ανέφερε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στον Περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τον εκπρόσωπο της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης, στον προϊστάμενο της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, τον Γενικό Δ/ντη Περιφέρειας και προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας και τους Δ/ντες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Ταυτόχρονα, τους ευχαρίστησε γιατί όπως ανέφερε η αγαστή και άριστη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους εμπλεκόμενους φορείς της Αλβανικής πλευράς απέδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Η συνεργασία και συνέργεια πάντοτε φέρνει θετικά αποτελέσματα και αυτό το απέδειξε ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι όπου σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε η κα. Γεωργακοπούλου-Μπάστα και ζήτησε από όλους να επιδείξουν την ίδια διάθεση για συνεργασία και στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου προκειμένου να αντιμετωπισθούν το ίδιο αποτελεσματικά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα προβλήματα που είχαν προκύψει στη διάρκεια του περσινού Χειμώνα και υπενθύμισε σε όλους πως η Περιφέρεια όπου χρειάστηκε τα αντιμετώπισε άμεσα και συνέδραμε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όπου και όταν της ζητήθηκε οικονομικά, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες πιστώσεις, όσο και με τεχνικά μέσα.

«Ενδεικτικά σας θυμίζω, είπε, τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στις εργασίες αποκατάστασης του φράγματος Ιμαρέτ στην Άρτα, όπου η ζημιά που είχε υποστεί ήταν μεγάλη και εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για το οικοσύστημα του Αμβρακικού και τις καλλιέργειες της περιοχής. Πετύχαμε να γίνουν γρήγορα τα έργα και το κόστος αποκατάστασης να το αναλάβει η ΔΕΗ. Αλλά και στα κατολισθητικά φαινόμενα που είχαμε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κυρίως στο Νομό Ιωαννίνων δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά. Έτσι, παρά τη δύσκολη δημοσιονομικά συγκυρία εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες πιστώσεις προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων που είχαν υποστεί ζημιές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, είχαμε ζητήσει από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να γίνουν οριστικές τεχνικές μελέτες προκειμένου να δημοπρατηθούν τα έργα μέσα στο καλοκαίρι».

Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας τους διαβεβαίωσε όλους πως για όσο διάστημα ακόμη θα βρίσκεται στην Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό τους και με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα τους παρέχει κάθε δυνατή στήριξη όπου και όταν ζητηθεί.

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο τόσο ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών, όσο και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα και δήλωσαν πως είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα παρουσιασθούν.