Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Στο ΕΣΠΑ η Β’ φάση αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του κάστρου Ιωαννίνων

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Στο ΕΣΠΑ η Β’ φάση αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του κάστρου Ιωαννίνων

E-mail Εκτύπωση PDF

Τη βούληση της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου να στηρίξουν έμπρακτα τις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης του πολιτισμού εξέφρασε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα σε δηλώσεις της στη διάρκεια της επίσκεψής της, το πρωί της Τετάρτης (22/9/10), στο κάστρο των Ιωαννίνων όπου ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της β’ φάσης αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του κάστρου προϋπολογισμού 1,5 εκ.ευρώ.

22.9kastro1Η Γενική Γραμματέας συνοδευόμενη από την προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Ελ. Ρόκκου ξεναγήθηκε από τη Δ/ντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου στους χώρους του Ιτς Καλέ και είδε τις εργασίες που έχουν γίνει ως τώρα στο Φετιχέ Τζαμί, στο θησαυροφυλάκιο, στις αποθήκες, στους περιδρόμους των τειχών, και στις στοές στην είσοδο του κάστρου που έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων» ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε επίσης, την ένταξη στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητας» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού του μουσείου αργυροχοΐας προϋπολογισμού 6εκ.ευρώ. «Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που θα αναδείξει το λαϊκό πολιτισμό θα γίνει πράξη», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας και πρόσθεσε, «στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού, η σύνδεση του με τον τουρισμό και την οικονομία, η ενίσχυση των βασικών πολιτιστικών υποδομών και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Από την πλευρά της, η Δ/ντρια της 8ης Εφορίας κα Παπαδοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ένταξη της β’ φάσης στο ΕΣΠΑ καθώς με την ολοκλήρωση του έργου θα καταστούν επισκέψιμα και θα αναδειχθούν και άλλα τμήματα του κάστρου. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε και ενδεχομένως να ολοκληρώσουμε την αναστήλωση και ανάδειξη και των υπόλοιπων τμημάτων των περιμετρικών τειχών του κάστρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή με αποφάσεις της Γενική Γραμματέα έχει ήδη εντάξει στο ΠΕΠ σημαντικά έργα σε σπουδαία μνημεία της Ηπείρου, στο σύνολο των τεσσάρων Νομών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και της εξωστρέφειας, αλλά και της προβολής του πολιτισμού, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε χώρους με ιστορική αξία σαν και αυτόν του κάστρου των Ιωαννίνων.

Η ΕΝΤΑΞΗ

22.9kastro2Η «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (β’ φάση)» εντάχθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας στον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» και τον κωδικό θεματικής προτεραιότητας 58 «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013».
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,5εκ.ευρώ και θα γίνουν παρεμβάσεις στα τείχη στο Δυτικό, Βόρειο και Ανατολικό τμήμα του κάστρου και στη Β.Α. Ακρόπολη. Ειδικότερα, θα γίνουν εργασίες:

  • Αποκατάστασης της εσωτερικής όψης , αποψίλωσης και καθαρισμού του περιδρόμου του τείχους στο Δυτικό σκέλος.
  • Στερέωσης και αποκατάστασης της εξωτερικής όψης των τειχών στο βόρειο σκέλος.
  • Αποχωμάτωσης -ανασκαφής στο εσωτερικό των τειχών και αποκατάστασης στην εσωτερική όψη των τειχών Ανατολικού σκέλους.
  • Καθαρισμός στερέωση και αποκατάσταση του Βυζαντινού πύργου και της πύλης της ΒΑ Ακρόπολης.
  • Καθαρισμός των σπηλαίων στο ΒΑ σκέλος των τειχών.