Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

>> Δελτία Τύπου Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα"

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα"

E-mail Εκτύπωση PDF

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου στον τομέα της Υγείας, του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», έδωσε, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Το Πολυδύναμο Κέντρο, ενταγμένο από το 2003 στο Γ΄ΚΠΣ, άρχισε να κατασκευάζεται την Άνοιξη του 2009 στην δεξιά πλευρά της εξωτερικής εισόδου του νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Ο ανάδοχος όμως στις αρχές του 2010 σταμάτησε τις εργασίες στο σκελετό του κτιρίου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δεδομένου ότι στις 31/12/2009 έληξε το Γ΄ΚΠΣ.

Με την απόφαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου2007-2013 Άξονας Προτεραιότητας:6:ΑΕΙΦΟΡΟΣΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Θεματική προτεραιότητα: 79: ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ».

Έτσι, ξεμπλοκάρουν οι εργασίες για την κατασκευή και την  προμήθεια-εγκατάσταση εξοπλισμού του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων με συνολική Δημόσια Δαπάνη 9.316.773,48€ και τελικό δικαιούχο την ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ.

«Με την ολοκλήρωση του το έργο, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση, ενδυνάμωση και εξέλιξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων από ουσίες και το αλκοόλ. Οι ασθενείς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε σύγχρονες θεραπευτικές υπηρεσίες χωρίς να είναι απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι έχοντας το κοινωνικό στίγμα του αλκοολικού και εξαρτημένου από ουσίες ατόμου», υπογραμμίζει η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Το υπό κατασκευή κτίριο του Πολυδύναμου Κέντρου συνολικής επιφάνειας 3.986,79 μ² θα περιλαμβάνει ισόγειο, A, Β και Γ όροφο. Οι υπηρεσίες που θα παρέχει διακρίνονται σε τρεις ενότητες, οι οποίες καλύπτονται αντιστοίχως από τα ακόλουθα τμήματα:
Α. Ιατρείο Επειγόντων Περιστατικών
Β. Συμβουλευτικό Κέντρο και Μονάδα Αποκατάστασης
Γ. Μονάδα Κλειστής Αποτοξίνωσης με δύο ξεχωριστά τμήματα νοσηλείας αλκοολικών και νοσηλείας χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Το κτίριο του Κέντρου θα συνδέεται με το υφιστάμενο κτίριο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» σε δύο επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται και η προμήθεια εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς και ξενοδοχειακού εξοπλισμού (γραφειακός και νοσοκομειακός) και είδη ιματισμού.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση δύο μεγάλων κοινωνικών «πληγών» όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.