SITE SLOGAN

Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Συσκέψεις και συναντήσεις στην Άρτα για περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα υποδομών

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Συσκέψεις και συναντήσεις στην Άρτα για περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα υποδομών

Email Print PDF

Σειρά συσκέψεων και επαφών, για σημαντικά ζητήματα, όπως περιβαλλοντικά και υποδομών, που αφορούν το νομό Άρτας, πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα την Παρασκευή (16/7/10).

Η επίσκεψη στην Άρτα ξεκίνησε από τον δήμο Ξηροβουνίου όπου σε συνάντηση με τους δημάρχους Ξηροβουνίου, Ανωγείου, Φιλιππιάδας και Κομποτίου, συζήτησαν το θέμα της παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού.

16.7arta1«Δεν πρέπει να βάζουμε εμπόδια σε ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο γιατί δεν περιορίζεται στα όρια της περιφέρειας Ηπείρου αλλά, είναι εθνικής σημασίας. Θα πρέπει να παραχωρηθούν άμεσα οι δημοτικές εκτάσεις» είπε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη προς τους δημάρχους και ζήτησε τη συνεργασία τους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ξηροβουνίου Κωνσταντίνος Κοσμάς που έχει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις για την παραχώρηση εκτάσεων του δήμου και έχει προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, για τη δημιουργία κόμβου και παράπλευρων δρόμων αλλά και νέων γεωτρήσεων για την ύδρευση των Δ.Δ. Καμπής και Αμμοτόπου (οι παλιές βρίσκονται σε εκτάσεις που θα παραχωρηθούν) προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του.

Κοινή συνισταμένη και των δύο πλευρών – Περιφέρειας και δήμων- ήταν να δοθούν άμεσα λύσεις κοινωνικά αποδεκτές, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή της Ιόνιας Οδού που θα συμβάλλει και αυτή στην άρση της απομόνωσης της Ηπείρου.

Μάλιστα η Γενική Γραμματέας δεσμεύτηκε προς τους δημάρχους να προσκαλέσει και πάλι τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, Σέριο Λαμπρόπουλο, να επισκεφτεί την περιοχή για να συζητήσει και να εξετάσει τα αιτήματα τους.

 ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ

 Το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται στη πεδιάδα της Άρτας από τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στην οποία προέδρευσε η Γενική Γραμματέας στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής.

16.7arta2Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Άρτας κ.κ Γιώργος Παπαβασιλείου και Πάνος Οικονομίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και της Νομαρχίας, δήμαρχοι του Νομού και εκπρόσωποι την πτηνοτροφικών επιχειρήσεων της περιοχής έγινε εκτενής διάλογος για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

«Σκοπός της προσπάθειας όλων μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού .Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να αποδυναμώνεται η οικονομική δραστηριότητα και οι επενδυτικές προσπάθειες που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Άλλωστε, για την προστασία του Αμβρακικού και του οικοσυστήματος της περιοχής υπάρχει τεχνογνωσία, τεχνολογία αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούν οι φορείς και η τοπική Αυτοδιοίκηση » υπογράμμισε στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους και να τιμωρούν τους παραβάτες όπου και όταν χρειάζεται. «Όχι αποκλεισμοί επιχειρήσεων αλλά αυστηρότεροι έλεγχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από το Νομάρχη, εντατικοποίηση των ελέγχων από τους μηχανισμούς που διαθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως είναι το ΚΕΠΕ και οι Δ/νσεις Υγείας και Κτηνιατρικής, οι οποίοι μπορούν να περιορίσουν τη ρύπανση της περιοχής από τις πτηνοτροφικές μονάδες.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατά την επίσκεψή της στην Άρτα η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες που στηρίζουν την τοπική οικονομία του Νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Καράλης» ενημερώθηκε από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης για την δραστηριότητα της γαλακτοβιομηχανίας και τα μελλοντικά του σχέδια. Ο κ. Καράλης ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματέα για τη στήριξη των σχεδίων αυτών μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και την ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ακολούθως, η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Παύλο Μίχα, και τα μέλη του για την πορεία των πτηνοτροφικών μονάδων, ενώ είχε την πτηνοτροφίας στην περιοχή.

Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της εξήρε την συμβολή και των δύο επιχειρήσεων στην στήριξη της τοπικής οικονομίας και τόνισε πως υπάρχει πλειάδα παραγωγικών δυνάμεων στο Νομό Άρτας που μέσα από τη στήριξη του Αναπτυξιακού Νόμου εκσυγχρονίζουν τις επιχειρήσεις τους και ταυτόχρονα τονώνουν τον οικονομικό ιστό.

Μετέφερε δε, τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες που συμβάλουν στην ανάταση της οικονομίας. «Τολμήστε και θα είμαστε δίπλα σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 16.7.arta316.7.arta4