SITE SLOGAN

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Επί τάπητος η προστασία και η ανάδειξη του ποτάμιου οικοσυστήματος του Καλαμά

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Επί τάπητος η προστασία και η ανάδειξη του ποτάμιου οικοσυστήματος του Καλαμά

Email Print PDF

Τη δέσμευση, ότι: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αποφασισμένη να σταματήσει το συνεχιζόμενο εδώ και δεκαετίες περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του ποταμού Καλαμά και να θέσει τις βάσεις, ώστε να ξαναδώσει ζωή και ελπίδα στην περιοχή, παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον των νεότερων γενιών», εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης(3/6/10) η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, κατά τη διάρκεια ευρείας Σύσκεψης που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Ηπείρου, με θέμα την προστασία και ανάδειξη του ποτάμιου οικοσυστήματος.

4.6kalamasΣτη σύσκεψη αναλύθηκαν με διεξοδικό τρόπο απ’ όλους τους συμμετέχοντες τα προβλήματα του Καλαμά και επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η ρύπανση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόθεση επεξεργασμένων αλλά και σύμφωνα με καταγγελίες και μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων της πόλης των Ιωαννίνων, (λόγω Δ.Ε.Υ.Α.Ι.), των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων (λόγω ΒΙ.ΠΕ.).

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν, πως για την υφιστάμενη κατάσταση ευθύνονται επίσης, η ανυπαρξία βιολογικών καθαρισμών στους ΟΤΑ της περιοχής, η απρόσκοπτη χρήση λιπασμάτων από τους αγρότες της περιοχής, οι παράνομες αποθέσεις βυτιοφόρων και η διαχείριση ζωικών αποβλήτων παραγωγικών μονάδων που γειτνιάζουν με τον ποταμό.

Οι παριστάμενοι, κατήγγειλαν την ανυπαρξία –όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν- ελέγχων των αρμοδίων οργάνων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και εξέφρασαν την αγωνία τους για τις αλλεπάλληλες καταγγελίες φορέων.

Ειδική αναφορά έκαναν στο πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής και το οποίο περιγράφει με τον πλέον πειστικό τρόπο, πως ο ποταμός Καλαμάς εκπέμπει σήμερα σήμα κινδύνου.

Η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, δήλωσε, ότι μπροστά σ’ αυτό το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα, η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν μπορεί να παραμείνει για άλλο παθητικός θεατής και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεδρίαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε η Μελέτη για την προστασία και την ανάδειξη του ποτάμιου οικοσυστήματος του Καλαμά, τονίζοντας ότι: «Ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, ώστε από τη μία να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η περεταίρω δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στον ποταμό και από την άλλη να επανέλθει το χαμόγελο της αισιοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλαμά και να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο, ο απαράμιλλος πλούτος της περιοχής».

Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας να ανοίξει τη διαδικασία υποβολής προτάσεων έργων για Σχέδια διαχείρισης περιοχών με ειδικό οικολογικό ενδιαφέρον, που αφορούν και τον ποταμό Καλαμά και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο τη βιοποικιλότητα και τη φυσική προστασία του ποτάμιου οικοσυστήματος.

Εδώ και μήνες, η Δ/νση Υδάτων της Γ.Γ.Π.Η. ζήτησε από το τοπικό παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους, την τακτική παρακολούθηση της ποιότητας επιφανειακών υδάτων του ποταμού Καλαμά σε πέντε (5) συγκεκριμένα σημεία, ενώ έχει έγκαιρα αποστείλει προς τους παρακαλάμιους Δήμους έγγραφο με το οποίο, ζητείται η άμεση ενεργοποίηση της προγραμματικής σύμβασης υλοποίησης του έργου: «Συντήρηση και λειτουργία σταθμών τηλεμέτρησης του ποταμού Καλαμά», μέσα από το Κοινοτικό Πρόγραμμα: «INTERREG III Ελλάδα-Ιταλία».

«Το έγκλημα στο οικοσύστημα του Καλαμά είναι τεράστιο και επειδή για όλους μας το ποτήρι της ανοχής έχει ήδη ξεχειλίσει, επιβάλλεται άμεσα η ενεργοποίηση μας και ο κοινός συντονισμός μας, ώστε μέσα από την άρτια συνεργασία όλων μας, το πολύπαθο ποτάμι να πάψει να δέχεται άλλους ρύπους», υπογράμμισε με νόημα η Γενική Γραμματέας και ζήτησε, άμεσα την αυστηρή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των μονάδων που φέρουν την ευθύνη για το πρόβλημα.

«Να γνωρίζετε, ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν και όπου διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν άμεσα τα προβλεπόμενα», ανέφερε και επισήμανε, ότι απαιτείται οι αρμόδιες Υπηρεσίες να προβούν στις ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο και να εισηγηθούν την τροποποίηση των αντίστοιχων αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με την επιβολή πρόσθετων όρων και περιορισμών σε όσους διαπιστωμένα συνεχίσουν να ρυπαίνουν.

Μέσα από τα συγκεκριμένα μέτρα που εξήγγειλε, η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα διαμορφωθούν στην ευρύτερη περιοχή συνθήκες «πράσινης ανάπτυξης», μιας ανάπτυξης που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας στο σύνολό της.

«Πολλά θα προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση και η εύρυθμη λειτουργία των υπαρχουσών βιομηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων, που εν προκειμένω καλούνται να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια της αρμονικής συνύπαρξής τους με το περιβάλλον της περιοχής», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, που ζήτησε μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών να καταθέσουν όλοι οι συμμετέχοντες στην Περιφέρεια Ηπείρου εγγράφως τις προτάσεις τους, τόσο για τις άμεσες, όσο και για τις μακροπρόθεσμες δράσεις που εκτιμάται, πως θα πρέπει να ακολουθηθούν για την προστασία του ποτάμιου οικοσυστήματος.

«Δεν υπόσχομαι θαύματα, αλλά πιστεύω ότι με την σημερινή πολιτική βούληση της Περιφέρειας και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, η σημερινή Σύσκεψη θα μπορέσει να έχει σύντομα ορατά και απτά αποτελέσματα», τόνισε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της στη Σύσκεψη.

Ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, υπογράμμισε, ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ν.Α., δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συστηματική, επιστημονική και αντικειμενική καταγραφή και παρακολούθηση των ρυπαντών αλλά και των πηγών ρύπανσης που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του ποταμού, όμως και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρουσιάζονται προβλήματα, ως απόρροια της μη επαρκούς στελέχωσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών. Παράλληλα, ζήτησε τη στενή συνεργασία όλων, μιας και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή και των ΟΤΑ της περιοχής.

Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινή συστράτευση όλων, που απαιτείται ώστε να δοθεί ένα τέλος στην υποβάθμιση του Καλαμά, ενώ εξέφρασε την άποψη, ότι από τη μεριά της, η Ν.Α. Θεσπρωτίας καθημερινά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε να προστατεύσει το ποτάμιο οικοσύστημα.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» κ. Πάνος Παππάς, άσκησε δριμεία κριτική κατά των υπηρεσιών της Ν.Α. Ιωαννίνων, τις οποίες και κατηγόρησε ότι συνειδητά δεν ασκούν στο έπακρο τα καθήκοντά τους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, ότι μεροληπτούν υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων και δήμαρχος Ευρυμενών κ. Μιχάλης Κατσάνος, ζήτησε από την πλευρά του, τη διενέργεια άμεσων και αυστηρών ελέγχων και την άτεγκτη εφαρμογή των νόμων, των αποφάσεων, των όρων και των αδειών που διέπουν τη λειτουργία των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων εντός της λεκάνης απορροής του Καλαμά.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χαρακτήρισε τον ποταμό Καλαμά, ως ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβαλλοντικό υδάτινο οικοσύστημα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «Η νομοθεσία είναι επαρκής, απαιτείται να γίνει όμως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ποταμού από την πηγή ως τις εκβολές του». Ιδιαίτερα θετική ήταν η δέσμευσή του, ότι η νέα Πρυτανική Αρχή θα προβεί στην άμεση πιστοποίηση των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε αυτά να συνδράμουν τα μέγιστα στην περιβαλλοντική προστασία της Ηπείρου.

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, οι δήμαρχοι Άνω Καλαμά κ. Στεργίου, Άνω Πωγωνίου κ. Ντόντης, Καλπακίου κ. Καψάλης, Μολοσσών κ. Παργανάς, Πασσαρώνας κ. Βλέτσας, Παραποτάμου κ. Τζάνης, Σαγιάδας κ. Μάστορας και εκπρόσωποι των δήμων Ζίτσας, Παραμυθιάς και Φιλιατών.

Παρευρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κ. Τσουμάνης, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ κ. Γιωτάκης, ο προϊστάμενος του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Τσόγκας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι παρακαλάμιων φορέων και Συλλόγων από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.