SITE SLOGAN

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Μελέτες για έργα ανάπτυξης και το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Μελέτες για έργα ανάπτυξης και το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Email Print PDF

Σημαντικές μελέτες προϋπολογισμού 14εκατ. ευρώ περίπου, για έργα που θα συμβάλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη  της Ηπείρου, καθώς και το καινοτόμο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» για την περιοχή του Αμβρακικού ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του στην Άρτα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (28/5/10).

31.5synedriasi1Άκρως σημαντική χαρακτήρισε τη συνεδρίαση η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα καθώς συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν προτάσεις και προγράμματα που θα θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά την Ήπειρο έχοντας ως σημείο αιχμής την προστασία του περιβάλλοντος.

«Από το ΕΣΠΑ και την κυβέρνηση δίνεται προτεραιότητα σε έργα που αφορούν το περιβάλλον και κυρίως έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων» υπογράμμισε η κα. Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Άλλωστε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε πράξη η δέσμευσή της προς τους κατοίκους του Ελληνικού καθώς, στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ των μελετών που προτάθηκαν για χρηματοδότηση ήταν και η «Οριστική τεχνική μελέτη μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων» κόστους 400.000ευρώ.

Αλλά και το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» θέτει σε πρώτο πλάνο το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού δίνοντας παράλληλα και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τις περιοχές γύρω από αυτόν.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκτός από τα μέλη του, συμμετείχαν οι βουλευτές Άρτας και Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός, Δημήτρης Τσιρώνης, και Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Κώστας Παπασίωζος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης, Δήμαρχοι των ΟΤΑ της Ηπείρου και εκπρόσωποι  φορέων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΣΑ»

«Η σημερινή συνεδρίαση, αποδεικνύει στην πράξη το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος της περιοχής με όρους «πράσινης ανάπτυξης» υπογράμμισε στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας εξαίροντας τη συμβολή του Υφυπουργού ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν κ. Σταύρου Αρναουτάκη, «ο οποίος, όπως ανέφερε, ανέσυρε από τα «συρτάρια» του Υπουργείου Οικονομίας, το βραβευμένο αλλά «ξεχασμένο» από τον προκάτοχό του, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ, το οποίο οι φορείς του Νομού Πρέβεζας είχαν καταθέσει αρμοδίως από τις αρχές του 2007

Να σημειωθεί ότι με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών και συζητήσεων  που είχε ξεκινήσει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που στόχο είχε να τεθούν οι βάσεις για την ενεργοποίηση των ευεργετικών δράσεων της «Αειφορικής Ανάπτυξης στον Αμβρακικό», που αποτελούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή.

«Το πρόγραμμα, φιλοδοξεί να καταστήσει το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων του Αμβρακικού, πρότυπο μοντέλο Εναλλακτικής Πράσινης Ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας και κάλεσε τον επιστήμονα και συνεργάτη του Υφυπουργού, κ. Κώστα Αρβανίτη, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση να παρουσιάσει το πρόγραμμα.

31.5synedriasi2Ο κ. Αρβανίτης με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην περιοχή παρέμβασης του προγράμματος, ανέλυσε τους στόχους του, τους βασικούς άξονες προτεραιότητας, τα χρηματοδοτικά στοιχεία, το πλαίσιο διοίκησης και διαχείρισης καθώς και τις διαδικασίες εφαρμογής του.

«Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της περιοχής του Αμβρακικού με την ανάδειξη κοινής ταυτότητας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αξίες της προστατευόμενης περιοχής του Αμβρακικού, είναι ο κεντρικός στόχος του προγράμματος» υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά στοιχεία ανακοίνωσε πως ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται σε 120εκατ. ευρώ και ο συνολικός χρόνος για την υλοποίησή του υπολογίζεται σε 7 έτη (2010-2016).

Ακολούθησαν οι προτάσεις-παρατηρήσεις των βουλευτών, των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και των εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι μεταξύ άλλων ζήτησαν την απομάκρυνση των πετρελαιοπηγών και των ιχθυοκλωβών και τη σταδιακή μετεγκατάσταση τους καθώς και την Τεχνική Γραμματειακή υποστήριξη από την ΕΤΑΝΑΜ-Ήπειρος-αυτοδιοικητικούς-επιμελητήρια.

ΜΕΛΕΤΕΣ

«Δεν θα χρηματοδοτήσουμε μελέτες για τις μελέτες, αλλά μόνο αυτές που θα αποδώσουν έργα που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος μας. Οι μελέτες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν κατά προτεραιότητα ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας, κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος », ξεκαθάρισε η Γενική Γραμματέας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες για την ωρίμανση έργων υποδομής στο ΕΣΠΑ.  «Πρωταρχικός στόχος για την Περιφέρεια είναι η επίσπευση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και η επίτευξη των στόχων που δημιουργούν τόσο η εφαρμογή του κανόνα ν+3, όσο κυρίως το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και  Ανάπτυξης της χώρας».

Από την πλευρά του το στέλεχος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Αθανάσιος Μανταλόβας παίρνοντας το λόγο  αναφέρθηκε στο πλαίσιο έγκρισης των μελετών, ιεράρχησης των προτεραιοτήτων που τέθηκαν από το Υπουργείο και αξιολόγησης των προτάσεων που έγινε από την ΕΔΑ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των μελετών για την ωρίμανση δημόσιων έργων υποδομής στο ΕΣΠΑ. «Η ΕΔΑ, εξήγησε, προκειμένου να διαπιστωθεί η σκοπιμότητα, η αναγκαιότητα εκπόνησης των προτεινόμενων μελετών, καθώς και η συμβατότητα με το πλαίσιο χρηματοδότησης και τις προτεραιότητες που αυτό θέτει, προχώρησε στην αξιολόγηση των προτεινόμενων μελετών εφαρμόζοντας δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο εξετάσθηκε η συμβατότητα των προτάσεων με τα κριτήρια επιλογής και υλοποίησης πράξεων του Επιχειρησιακού προγράμματος ενώ στο δεύτερο στάδιο διασφαλίστηκαν κατ’ ελάχιστον οι προϋποθέσεις του και  με τα κριτήρια της Εγκυκλίου».

Ειδικότερα, υπεβλήθησαν 125 νέες προτάσεις μελέτης έργων, ο αιτούμενος προϋπολογισμός  των οποίων ανέρχεται στο ύψος των 28.8 εκατ. €, ενώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός κατασκευής των έργων –κατ’ εκτίμηση των φορέων- ανέρχεται στα 781 εκατ. ευρώ.

Τελικά αξιολογήθηκαν θετικά 29 προτάσεις μελετών οι οποίες μπορούν να αποδώσουν έργα προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ.