SITE SLOGAN

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Η Γενική Γραμματέας στην εκδήλωση της ΕΞΠΡΕΣ: "Με μεθοδική δουλειά θα βγούμε από το τέλμα"

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Η Γενική Γραμματέας στην εκδήλωση της ΕΞΠΡΕΣ: "Με μεθοδική δουλειά θα βγούμε από το τέλμα"

Email Print PDF

Στις δυνατότητες ανάπτυξης της Ηπείρου αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στο χαιρετισμό της στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στα Γιάννινα το απόγευμα της Τετάρτης (26/5/10) με θέμα «Επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε περιόδους κρίσεων-Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ-Επενδύοντας στην «πράσινη» ανάπτυξη».

27.5EXPRESS1Η Γενική Γραμματέας στον χαιρετισμό της εστίασε στην πρόκληση του ΕΣΠΑ θεωρώντας ταυτόχρονα θέματα αιχμής την «πράσινη ανάπτυξη» και τον θεματικό τουρισμό σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική παράδοση που έχει να επιδείξει η Ήπειρος.

«Πεποίθηση μου είναι, ότι η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί και για την Περιφέρεια Ηπείρου τη νέα πρωτοποριακή εναλλακτική πρόταση η οποία αποτελεί τον πυρήνα κάθε θεματικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Μια πρόταση, η οποία μέσα στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται σήμερα είναι η αναγκαία απάντηση στο μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων που αποδείχτηκε και σε περιφερειακό επίπεδο μονοδιάστατο, μη βιώσιμο και μη αποδοτικό» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Αναφερόμενη στους στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια τόνισε πως είναι να βγει η Ήπειρος από το τέλμα της στασιμότητας και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μεθοδική δουλειά, αξιοποιώντας πρώτιστα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Συνεπώς, επεσήμανε η Γενική Γραμματέας, η αναπτυξιακή διαδικασία της Ηπείρου είναι για όλους μας ένα κρίσιμο στοίχημα και βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις αυτού του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων, με σαφή προτεραιότητα στα ζητήματα της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της ορθολογικής διαχείρισης των ενεργειακών πόρων».

Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στην αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου της Ηπείρου που σε συνδυασμό με τις τεράστιες δυνατότητες της τουριστικής αξιοποίησης και των τεσσάρων Νομών της, που παρουσιάζουν ένα μοναδικό πλούτο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της δίνουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η μεγάλη όμως πρόκληση για την Ήπειρο είναι το ΕΣΠΑ και η ορθολογική του διαχείριση. «Το θετικό είναι ότι οι Ηπειρώτες έχουν έγκαιρα αντιληφθεί, ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό «εργαλείο» και ήδη πραγματοποιείται μια ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων, ώστε μέσα από τη συναντίληψη ευθύνης που μας διέπει να συνδιαμορφωθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την αρτιότερη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων», επεσήμανε.

Μάλιστα, σε επίπεδο Περιφέρειας «έχει ξεκινήσει ήδη ο κύκλος επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υλοποιηθούν  όσο περισσότερα έργα γίνεται, ώστε να ταυτιστούν με την πορεία των ήδη εκτελούμενων αλλά και των προς ένταξη έργων και να κερδηθεί η μεγάλη μάχη αυτού του τόπου για ουσιαστική ανάπτυξη».

Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε τα συμπεράσματά της να φανούν χρήσιμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Ηπείρου.

 

27.5EXPRESS2Ευχάριστη και ταυτόχρονα συγκινητική ήταν, για όσους συμμετείχαν  στην εκδήλωση, η πρωτοβουλία των οργανωτών να απονείμουν  τιμητική διάκριση στο Ζαγορίσιο συλλέκτη Αγάπιο Τόλη για τη δημιουργία του μοναδικού στο είδος του λαογραφικού μουσείου στο χωριό Κήποι Ζαγορίου.

Την απονομή κλήθηκε και έκανε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου η οποία εξήρε την προσπάθεια και το έργο του κ. Τόλη για τη διαφύλαξη της παράδοσης του τόπου.