SITE SLOGAN

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Σύσκεψη με στόχο να μην καεί κανένα στρέμμα γης ή δάσους σε αυτή την αντιπυρική περίοδο

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Σύσκεψη με στόχο να μην καεί κανένα στρέμμα γης ή δάσους σε αυτή την αντιπυρική περίοδο

Email Print PDF

«Στα θέματα Πολιτικής Προστασίας τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η Περιφέρεια Ηπείρου ανεβάζει τον πήχη ψηλά. Η επιτυχία οφείλεται στον καλό συντονισμό των φορέων, ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουμε έγκαιρα συντάξει», τόνισε μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, κατά την ομιλία της στην ευρεία σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13/05/2010 στην Αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας.

14.5pyroprostasia1Στη σημαντική αυτή σύσκεψη, που συγκάλεσε η Γενική Γραμματέας, υπήρχε έντονος διακρατικός χαρακτήρας, καθώς -μεταξύ άλλων- το παρόν έδωσαν αντιπροσωπείες υπηρεσιακών παραγόντων της Αλβανίας, με επικεφαλής τους Περιφερειάρχες Αργυροκάστρου κα Μιμόζα Τσόμο και Αυλώνας κ. Χασάν Χαλίλι, μιας και καθίσταται απαραίτητος ο κοινός συντονισμός και με την Αλβανική πλευρά, αφού μεγάλος αριθμός πυρκαγιών προέρχεται από τη γείτονα χώρα.

«Εδώ και χρόνια, το αντιπυρικό ενδιαφέρον της Ηπείρου, αναπόφευκτα εστιάζεται και προς την Ελληνοαλβανική μεθόριο, καθώς αρκετές είναι οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Αλβανικής μεθορίου και στη συνέχεια εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, δημιουργώντας πολλά προβλήματα αλλά και τραγωδίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, καλώντας ταυτόχρονα τους Περιφερειάρχες της Αλβανίας να ενεργοποιηθούν άμεσα, ώστε να συνδράμουν από την πλευρά τους, τόσο κατά την πρόληψη, όσο και κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Από την πλευρά τους, οι δύο Περιφερειάρχες της Αλβανίας, εξέφρασαν τη δέσμευση, ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συνδράμουν, ώστε το φετινό καλοκαίρι να μην υπάρχουν «εισαγόμενες» για την Ήπειρο πυρκαγιές, ενώ τόνισαν ότι η γειτονική χώρα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στην αντιπυρική της υποδομή και γι’ αυτό ζήτησαν τη βοήθεια της Ελλάδας και ειδικότερα της Ηπείρου. Παράλληλα, συμφώνησαν με την άποψη της Γενικής Γραμματέως, ότι απαιτείται να εδραιωθεί περαιτέρω η επιμέρους διασυνοριακή συνεργασία και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες κοινές δράσεις, που θα βοηθήσουν τη σύσφιγξη ακόμη περισσότερο των σχέσεων των Περιφερειών των δύο χωρών.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού στην Ήπειρο, ενώ η Γενική Γραμματέας, δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα και την εργατικότητα που καθημερινά επιδεικνύουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμβάλλοντας καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης, καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ζωής και της περιουσίας των ίδιων των πολιτών.

«Να γνωρίζετε, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του γραφείου Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής επί 24ώρου βάσεως και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για τον συντονισμό και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πυρκαγιών», τόνισε χαρακτηριστικά η Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι: «Και αυτή τη φορά η Περιφέρεια θα βρίσκεται στο πλευρό σας και θα σας παρέχει κάθε δυνατή στήριξη, όπως άλλωστε έκανε και κατά τις χειμερινές κακοκαιρίες με τις καταστροφές, που προκάλεσαν στους δήμους της Ηπείρου τα αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εξάρει τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού, γιατί όπως υπογράμμισε με νόημα: «Σε αυτήν την προσπάθεια, όσοι οικονομικοί πόροι κι αν υπάρχουν, είναι απαραίτητη και μία υπεύθυνη στάση από την πλευρά των πολιτών που μπορούν να συνδράμουν στις υπηρεσίες και στους φορείς».

Επίσης, στη διάρκεια της Σύσκεψης γνωστοποιήθηκε στους εκπροσώπους των ΟΤΑ και η είδηση της κατανομής των πιστώσεων της ΣΑΤΑ για το τρέχον έτος, που σχετίζονται με την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα, στους ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων θα καταβληθεί το ποσό των 449.500 ευρώ, στους ΟΤΑ του Νομού Άρτας το ποσό των 133.600 ευρώ, στους ΟΤΑ του Νομού Πρέβεζας το ποσό των 126.200 ευρώ και τέλος στους ΟΤΑ του Νομού Θεσπρωτίας το ποσό των 184.900 ευρώ.

Αισιόδοξος ήταν ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Μιχάλης Κλείτσας, αναφορικά με την έλευση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην περιοχή μας, καθώς όπως διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη: «Είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση να βρίσκεται άμεσα στην Ήπειρο το πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου “Έρικσον”, αφού αυτό επιβάλλει η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την περιοχή». Ταυτόχρονα, μαζί με την άμεση ενεργοποίηση της Αλβανικής πλευράς, εξέφρασε την άποψη, ότι: «Καθίσταται επιτακτική και φέτος, η παροχή ουσιαστικής και άμεσης βοήθειας προς τους γείτονες και μάλιστα στο μικρότερο δυνατό χρόνο, καθώς υπολείπονται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητά τους στο έργο της κατάσβεσης».

Ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μπαλτογιάννης, επισήμανε την ανάγκη αγαστής και διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς πυροπροστασίας, την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών και της λήψης των αναγκαίων προληπτικών μέτρων από την πλευρά των ΟΤΑ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Νομάρχες της Ηπείρου για τις έγκαιρες συνεδριάσεις των τεσσάρων Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων. Ταυτόχρονα, έκανε ειδική αναφορά στους 48 ενεργούς χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Ήπειρο, εφιστώντας την προσοχή των κατά τόπους Δήμων,  καθώς όπως τόνισε: «Αποτελούν μόνιμης εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς».

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης, οι Γενικοί Διευθυντές των Περιφερειών Αργυροκάστρου και Αυλώνας, οι Νομάρχες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, εκπρόσωπος του Νομάρχη Άρτας, οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ των Νομών της Ηπείρου, οι Δήμαρχοι των παραμεθορίων Δήμων της Ηπείρου, ο Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Νομών της Περιφέρειας, ο Εκπρόσωπος της VIII Μεραρχίας Ηπείρου, εκπρόσωπος του Περιφερειακού  Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, οι Περιφερειακοί Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργυροκάστρου και Αυλώνας, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών της Ηπείρου, ο εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών της Ηπείρου, ο Διευθυντής Δασών της Περιφέρειας, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δασών των Νομών της Ηπείρου και του Δασαρχείου Ιωαννίνων, οι προϊστάμενοι των Τελωνείων της μεθορίου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειών Ηπείρου, Αργυροκάστρου και Αυλώνας.