SITE SLOGAN

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Οι δεσμεύσεις της Γ.Γ.Π.Η για τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Οι δεσμεύσεις της Γ.Γ.Π.Η για τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό

Email Print PDF

Στη συνέλευση των κατοίκων του Ελληνικού  παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα το βράδυ της Τετάρτης (12/5/10) στο Πνευματικό Κέντρο του Ελληνικού όπου και κατέθεσε τις δεσμεύσεις- προτάσεις της προκειμένου να απεμπλακεί η  ολοκλήρωση και λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή.

13.5ellinikoΣτη συνέλευση επικράτησε κλίμα συνεννόησης. Η Γενική Γραμματέας αφού άκουσε τα παράπονα και τους προβληματισμούς των δημάρχων Βασίλη Χήτα και Βαγγέλη Πήχα και  των κατοίκων οι οποίοι όπως τόνισαν τους διακατέχει ένα αίσθημα αδικίας καθώς τους επιβλήθηκε η λειτουργία του ΧΥΤΑ στην συγκεκριμένη περιοχή, δεσμεύτηκε απέναντί τους πως η λειτουργία του δεν θα είναι παραπάνω από 3 χρόνια αφού ήδη έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και την κατασκευή ενός ΧΥΤΥ στην Ήπειρο.

«Σήμερα το έργο δεν ξεθεμελιώνεται, ούτε μπορεί να γυρίσει πίσω» τόνισε απευθυνόμενη προς τους κατοίκους και επεσήμανε πως κλήθηκε να διαχειριστεί μία δύσκολη δρομολογημένη κατάσταση. Επισήμανση στην οποία συμφώνησαν όλοι.

Ταυτόχρονα η Γενική Γραμματέας τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε προσπάθησε να εξαντλήσει τον διάλογο και να βρει την καλύτερη δυνατή λύση που θα ήταν και κοινωνικά αποδεκτή. «Ήρθα εδώ όχι σαν στρατηγός και θα είμαι μαζί σας έως ότου φύγω. Ήρθα, για να βρω λύσεις και όχι να αφήσω αναθέματα και εγκλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις- δεσμεύσεις της.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματέας υπενθύμισε, πως δρομολογήθηκε η απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση μελέτης που θα οδηγήσει στην προεπιλογή του χώρου εγκατάστασης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.
Ήδη, όπως ανακοίνωσε, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 9-10 εταιρείες και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αξιολογούν τις προτάσεις. «Θα υπάρξει αυστηρό χρονοδιάγραμμα, εντός του Μαΐου θα γίνει η ανάθεση και η υλοποίηση σε διάστημα 2-3 μηνών μετά», δεσμεύτηκε η κ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα.

Η απόφαση για την προκήρυξη των οριστικών μελετών που απαιτούνται για την χωροθέτηση του εργοστασίου θα ληφθεί στις 28 Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τα χρήματα που απαιτούνται έχουν εξασφαλιστεί, ύστερα από συνεννόηση της Γενικής Γραμματέως με τον Υφυπουργό Στ. Αρναουτάκη και υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Η Γενική Γραμματέας ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής την ίδια για να παρακολουθεί την όλη διαδικασία. Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, όπως το πανεπιστήμιο και το ΤΕΕ και ζήτησε και τη συμμετοχή δύο μελών από εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής.
«Δεν έχω υπογράψει ακόμη για την επιτροπή, γιατί θέλω να συμμετάσχετε κι εσείς ώστε να παρακολουθείτε βήμα-βήμα τα όσα δεσμεύομαι ενώπιων σας. Δεν θέλω να παίρνονται αποφάσεις ερήμην σας όπως γινόταν μέχρι σήμερα», είπε.

Τη συνέλευση των κατοίκων έκλεισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Άδωνης Γκρέστας ο οποίος ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα πίστωση χρόνου δύο – τριών ημερών προκειμένου να αποφασίσουν επί των προτάσεών της.