SITE SLOGAN

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Συνεργασία για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Αμβρακικού

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Συνεργασία για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Αμβρακικού

Email Print PDF

«Η ισχύς εν τη ενώσει», λένε οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας που με το υπό διαμόρφωση Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Αμβρακικού εγκαινιάζουν τον κοινό τους αγώνα για να θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά τις δύο περιφέρειες που τόσα χρόνια παρουσιάζουν υστέρηση σε πολλούς τομείς, υλοποιώντας παράλληλα τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

11.5koronhsiaΗ συνεργασία των δύο Περιφερειαρχών, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα και Αναστάσιου Αποστολόπουλου, ξεκίνησε από την Κορωνησία το απόγευμα της Δευτέρας όπου επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας προκειμένου να ενημερωθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης για την προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού.

Ακολούθησε το πρωί της Τρίτης η επίσκεψη του κ. Αποστολόπουλου στο γραφείο της κας Γεωργακοπούλου-Μπάστα όπου συζήτησαν τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του Αναπτυξιακού Προγράμματος ώστε να αξιοποιηθούν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο τα 120εκ. ευρώ που θα διατεθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και πόρους του ΕΣΠΑ.

Η Γενική Γραμματέας στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση αφού καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα Δυτικής Ελλάδας,  χαρακτήρισε το πρόγραμμα «φιλόδοξο που με τη σωστή διαχείριση των πόρων θα δώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας».

«Οι αγώνες των φορέων της Ηπείρου τόσα χρόνια για την αξιοποίηση του Αμβρακικού γίνονται πραγματικότητα», υπογράμμισε και τόνισε «πως η προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης αποδεικνύει πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία  δεν μένει στις εξαγγελίες παρά κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και εκείνο που επιδιώκει είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Ήπειρο».

11.5_perifereiarxesΑναφερόμενη στην αναπτυξιακή στρατηγική του προγράμματος η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας επισήμανε πως «αποτελεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, με σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για μια ανάπτυξη που τονώνει και ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της περιοχής.»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Αναστάσιος Αποστολόπουλος  αφού ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματέα για τη συνεργασία επισήμανε πως με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αμβρακικού καθώς και με άλλες δράσεις που σχεδιάζουν και προγραμματίζουν οι δύο Περιφέρειες θα τεθούν οι βάσεις ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική. «Πρέπει μια σειρά από έργα να μπουν σε προτεραιότητα και να δώσουμε έτσι μια ανάπτυξη στην περιοχή που την έχει ανάγκη. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι μαζί», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Αμβρακικό πρόκειται να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με παράλληλο καθορισμό του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης του αφού πρώτα συζητηθεί στα Περιφερειακά Συμβούλια Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.  

Το σχέδιο έχει ήδη δοθεί προς διαβούλευση ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποιεί σύσκεψη στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (12/5/10) με τη συμμετοχή  των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Άρτας και Πρέβεζας, τους Δήμους και τις Κοινότητες που οριοθετεί το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να καταθέσουν και να συζητήσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ερωτηθείσα η Γενική Γραμματέας για τα όσα γράφονται και λέγονται το τελευταίο διάστημα για τις προσλήψεις στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ξεκαθάρισε πως έγιναν με διαφανείς διαδικασίες και μέσω ΑΣΕΠ. Ειδικότερα τόνισε: «Η διαφάνεια θέλει αρετή και τόλμη. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι και τολμά και διαχειρίζεται τα πράγματα με διαφανείς διαδικασίες. Από τους υπαλλήλους που έφυγαν από την υπηρεσία αλλοδαπών δεν εκδιώχθηκε κανείς. Έληξαν οι συμβάσεις τους. Οι νέες προσλήψεις έγιναν με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ και είχαν δρομολογηθεί από το Δεκέμβριο.

Σας τονίζω ότι η προκήρυξη, η απόφαση, τα ονόματα των επιτυχόντων είναι ανηρτημένα στο διαδίκτυο και όσοι έχουν αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις στα αρμόδια όργανα.

Για να τελειώνουμε λοιπόν με την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα. Όσοι εμφανίζονται όψιμοι τιμητές της διαφάνειας ας μας πουν πότε τα προηγούμενα χρόνια έγιναν ανάλογες προσλήψεις με τέτοιες διαδικασίες. Που θα βρούμε αναρτημένα τα πρακτικά των επιτροπών και που τα ονόματα και τα μόρια των προσληφθέντων

Καλό θα είναι λοιπόν, κάποιοι να μην παίζουν με τον πόνο των νέων ανθρώπων όταν μάλιστα αυτοί είναι άνεργοι». 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τους ρυθμούς αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο και το γεγονός ότι ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών κατά την τελευταία συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε τα εξής: «Ζητάω επίσπευση των ρυθμών καθημερινά, όχι γιατί η υπηρεσία δεν έχει την ετοιμότητα αλλά γιατί παραλάβαμε πολλές εκκρεμότητες που δεν μπορεί να μένουν άλλο στα συρτάρια. Γι’ αυτό ζητάω από αυτούς τους ανθρώπους να επισπεύσουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες και να καταθέσουν ακόμη περισσότερες δυνάμεις προκειμένου να κυλήσουν τα χρήματα στην αγορά. Αυτή είναι η αγωνία μου».