Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Μνημόνιο συνεργασίας πρότεινε η Γ.Γ.Π.Η στον Γάλλο Πρέσβη

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Μνημόνιο συνεργασίας πρότεινε η Γ.Γ.Π.Η στον Γάλλο Πρέσβη

E-mail Εκτύπωση PDF

Σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης(18/3/10) η επίσκεψη του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Φαρνό στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου τον υποδέχθηκε η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

18.3-PRESVISΣτην κατ’ιδίαν συνάντηση στο γραφείο της, η Γενική Γραμματέας ενημέρωσε τον Γάλλο Πρέσβη για τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των τεσσάρων Νομών της Περιφέρειας, καθώς και για τις δυνατότητες συνεργασιών που υπάρχουν με εστίαση τους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της προώθησης ποιοτικών ντόπιων προϊόντων στην γαλλική αγορά.

Ταυτόχρονα ζήτησε  να διερευνηθούν από την πλευρά του όλες οι πιθανές δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της συνεργασίας, ώστε να δρομολογηθούν συναντήσεις των παραγωγικών φορέων της Ηπείρου με τους υπεύθυνους της Πρεσβείας.  

«Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά σήμερα στην Ήπειρο, τον Γάλλο Πρέσβη στην χώρα μας κ. Κριστόφ Φαρνό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, και μέσα σε ένα πραγματικά εγκάρδιο και φιλικό κλίμα συνεργασίας, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που εδράζονται επάνω στους ακατάλυτους δεσμούς μακραίωνης φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τους δύο λαούς», τόνισε σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας μετά το πέρας της συνάντησης.

Με αφορμή τη διάλεξη του κ. Φαρνό,  το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα τη βιοποικιλότητα, υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ του Γάλλου Πρέσβη και της Γενικής Γραμματέως, ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας αποτελούν παγκόσμια, αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. τους πυλώνες της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα επεσήμανε στον κ. Φαρνό την απόφαση της Περιφέρειας να καταστήσει επιβεβλημένη την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ήπειρο, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η κυβέρνηση με στόχο την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης».  

«Ζήτησα να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της «πράσινης επιχειρηματικότητας» με στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου στη Γαλλία», υπογράμμισε.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας κατάστησε σαφές, πως η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες και δη Γαλλικές, «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων που αφορούν την Περιφερειακή Ανάπτυξη στο ενοποιημένο περιβάλλον της Ε.Ε.», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρέσβης ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματέα για την «θερμή» όπως την χαρακτήρισε, υποδοχή και φιλοξενία και έκανε αποδεκτή την πρότασή της για συνεργασία. «Συζητήσαμε για θέματα συνεργασίας μεταξύ Ηπείρου και Γαλλίας και θα κάνω τα πάντα για να αναπτύξουμε αυτή την κοινή προσπάθεια τόσο στην «πράσινη ανάπτυξη» όσο και στους άλλους τομείς. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία και από τις δύο πλευρές. Αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να φέρουμε σε επαφή επιχειρήσεις από την Ήπειρο με Γάλλους επιχειρηματίες για να δουλέψουν συγκεκριμένα σχέδια» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Φαρνό.