Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Δράσεις για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Πρέβεζας

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Δράσεις για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Πρέβεζας

E-mail Εκτύπωση PDF

Αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και συνεργασία ώστε να μην χαθούν άλλοι πόροι  που θα αξιοποιηθούν για να αναβαθμίσουν την περιοχή ζήτησε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα από τους Δημάρχους, το Νομάρχη και φορείς της Πρέβεζας σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης(17/3/10) στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

17.3-STHN_PREBEZAΗ Γενική Γραμματέας με την χθεσινή της επίσκεψη ολοκλήρωσε ένα κύκλο διαλόγου που είχε ξεκινήσει με τους αυτοδιοικητικούς , παραγωγικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και να χαραχθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες.

«Θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία γιατί οι στόχοι μας είναι κοινοί ειδικά τώρα μέσα από την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ» είπε η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα απευθυνόμενη προς τους Δημάρχους και το Νομάρχη και πρόσθεσε με νόημα, «με τη συνεργασία όλων θα προχωρήσουμε για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής».

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε πως, παρά την κακή οικονομική συγκυρία, η Περιφέρεια θα συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλουν Νομαρχία και Δήμοι έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ  των χρηματοδοτήσεων.

Η Γενική Γραμματέας έκανε ειδική αναφορά στο υπό αναμόρφωση ΕΣΠΑ υπογραμμίζοντας  πως με το προτεινόμενο  σχέδιο νόμου θα επιτευχθεί η στήριξη της αγοράς και η παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία. «Οι σημερινές κρίσιμες οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την επιτάχυνση των μέτρων πολιτικής που θα δημιουργήσουν ανάχωμα ενάντια στην ύφεση, θα στηρίξουν την αγορά και θα βάλουν τις βάσεις για την παραγωγική αναδιάρθρωση» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια παρουσίασε μια δέσμη πολιτικών που προωθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια για την παροχή ρευστότητας στην αγορά και είναι :

 • Η προώθηση του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματική απορρόφηση του προγράμματος της Περιφέρειας.
 • Η απλούστευση όλων των διαδικασιών για την προώθηση όλων των ιδιωτικών επενδύσεων με ταχεία αδειοδότηση και ένα νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.
 • Η ρύθμιση οφειλών των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Η εξασφάλιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο καθώς και τις ΣΔΙΤ.

Ακολούθως η Γενική Γραμματέας  επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες που θέτει η Περιφέρεια σε τοπικό επίπεδο.«Πρωταρχικός στόχος είναι, να ταυτίσουμε την πορεία των ήδη εκτελούμενων αλλά και των προς ένταξη έργων με τη μεγάλη μάχη αυτού του τόπου για ουσιαστική ανάπτυξη, που θα δώσει επιτέλους και ένα οριστικό τέλος στην ολιγωρία του χθες,» είπε και κατέστησε σαφές προς όλους πως απαιτείται ετοιμότητα στην υποβολή προτάσεων σε άξονες του προγράμματος που έχουν δυνατότητες χρηματοδότησης, καθώς και σε ολοκληρωμένες δράσεις που αναμένεται να εξειδικευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, ανάφερε :

 • Αναμορφώνουμε το πρόγραμμα ώστε να ενταχθούν έργα ώριμα που μπορούν άμεσα να αξιολογηθούν.
 • Στοχεύουμε στην ένταξη των έργων που προσφέρουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα
 • Επανασχεδιάζουμε με αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ενισχύουμε τις περιβαλλοντικές δράσεις που αποτελούν δέσμευση της χώρας.
 • Εντάσσουμε μόνο δράσεις επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση.
 • Αναμορφώνουμε το πρόγραμμα με στόχο τις αναπτυξιακές ενότητες(περιβάλλον, μεταφορές, υγεία, πολιτισμός, παιδεία, έρευνα. καινοτομία κ.λ.π).
 • Στην κατανομή των ποσών ανά τομέα φροντίζουμε να εξασφαλίζονται τα ποσά που χρειάζονται τα ενταγμένα έργα, τα αιτήματα και όσα αναμένονται.
 • Επίσης, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους διαχειριστικά «ανεπαρκείς» δήμους να υλοποιήσουν τα έργα τους. 

«Απαιτείται λόγω και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις που να διακρίνονται για την ωριμότητα και τη σκοπιμότητά τους,» τόνισε η Γενική Γραμματέας. Από τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι σήμερα στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί έργα περίπου 22εκ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση να μην υπάρξουν προβλήματα και έτσι να πολλαπλασιαστεί η ένταξη ώριμων έργων.

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας έκανε ειδική αναφορά σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις που δρομολογούνται για το Νομό  Πρέβεζας. Χαρακτήρισε σημαντικής σπουδαιότητας τα έργα που θα δημοπρατηθούν με το τμήμα της γέφυρας Δέσπως στην παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. «Δικαιολογημένα, μια από τις άμεσες προτεραιότητες του Νομού Πρέβεζας είναι η άρση της οδικής απομόνωσης και η βελτίωση της προσπελασιμότητας, καθώς ο νομός Πρέβεζας είναι έξω από τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες της περιοχής, δηλαδή της Εγνατίας και Ιόνιας Οδού.» υπογράμμισε.        

 Αναφερόμενη στην υπογραφή των συμβάσεων από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την κατασκευή της οδικής σύνδεσης Αμβρακίας – Ακτίου τόνισε πως, «πρόκειται για ένα έργο που ήταν όραμα χρόνων. Έργο πνοής, ασφάλειας και ποιότητας που θα άρει την οδική απομόνωση της Πρέβεζας σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας, αφού θα συνδέει την Ιόνια Οδό με την Πρέβεζα και τη Λευκάδα.» Το έργο είναι συνολικού μήκους 48 χλμ., έχει προϋπολογισμό 291 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή του δε θα υπερβεί τα τρία χρόνια.

Η Γενική Γραμματέας, είχε ευχάριστα νέα και για τον τομέα του πολιτισμού, καθώς στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στην Περιφέρεια Ηπείρου παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, υπήρξε δέσμευση, ότι από τα 12εκ. ευρώ του Τομεακού Επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης, 3εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αρχαία Νικόπολη, 2εκ. ευρώ για το Ρωμαϊκό υδραγωγείο και 2,5εκ.ευρώ για το Νεκρομαντείο.

Επίσης, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρεια Ηπείρου της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, υπήρξε πρόταση της Περιφέρειας και δέσμευση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου, ότι θα διατεθούν κονδύλια για παρεμβάσεις ανάδειξης της αρχαίας Κασσιώπης(500χιλ. ευρώ) και την ιερά μονή Κορωνησίας (400χιλ.ευρώ).

Η κ.Γεωργακοπούλου- Μπάστα επεφύλασσε   επίσης  μια ευχάριστη  είδηση για τον Δήμο της Πρέβεζας αφού ανακοίνωσε  την ένταξη   της ανάπλασης της Κυανής Ακτής και του Θερμαλιστικού Κέντρου στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού . «Είναι έργα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και θα δώσουν ώθηση στο τουριστικό της προϊόν» τόνισε.

Στον τομέα της βελτίωσης των υποδομών του πρωτογενή τομέα, η Γενική Γραμματέας χαρακτήρισε αναγκαία την ολοκλήρωση των ημιτελών αρδευτικών έργων και των αναδασμών στη Λάμαρη, στο Βαθύπεδο Αμμουδιάς και στη Βαλανιδόραχη, για την άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση των πεδιάδων του Νομού, για τη στήριξη του ΤΟΕΒ, καθώς και για τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων του Νομού. Ανακοίνωσε την εξασφάλιση πιστώσεων για τα έργα του εγγειοβελτιωτικού Βαθυπέδου-Βαλανιδόραχης και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Νομάρχη προκείμενου να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για τη λειτουργία του αρδευτικού έργου Υψηλής Ζώνης Λάμαρης ,γεγονός που επικρότησε και ο κ. Ιωάννου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έκανε ειδική αναφορά και στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε πριν λίγες εβδομάδες την εγκατάσταση  του πρώτου αιολικού πάρκου στο Δήμο Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας, μια επένδυση συνολικού κόστους 23 εκ. ευρώ. Επίσης, υπέγραψε τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στους δήμους Πρέβεζας, Φιλιππιάδας, Λούρου και Φαναρίου. «Για την Περιφέρεια Ηπείρου, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση εθνικών πόρων από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η δημιουργία «πράσινων» επενδυτικών δυνατοτήτων είναι σημαντικοί λόγοι για να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για επενδύσεις στις συγκεκριμένες πηγές ενέργειας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Αιολικό Δυναμικό της Ηπείρου προσφέρει δυνατότητες για αξιοποίησή του στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας αναφερόμενη στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο “Καλλικράτης” τη χαρακτήρισε «τολμηρή δομική αλλαγή, η οποία έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό κενό, κόντρα στις ολιγωρίες του πρόσφατου παρελθόντος».

Απευθυνόμενη δε, στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης επεσήμανε, «επιβάλλεται να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, να σταθούμε πάνω από προσωπικά συμφέροντα ,και τοπικισμούς και να χαράξουμε το μέλλον του τόπου μας για τις επόμενες γενιές».