Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Πρωτοβουλίες της Γ.Γ.Π.Η. για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Πρωτοβουλίες της Γ.Γ.Π.Η. για τη διαχείριση των απορριμμάτων

E-mail Εκτύπωση PDF

Με στόχο την χάραξη κοινής πολιτικής για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο    η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα πραγματοποίησε σύσκεψη με τους προέδρους  των τεσσάρων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και υπηρεσιακούς παράγοντες.

12.3-syskepsi_FODSA_Στη διάρκεια της σύσκεψης η Γενική Γραμματέας επεσήμανε τη σημαντική καθυστέρηση που έχει διαπιστώσει στην υλοποίηση των έργων που θα συνέβαλαν στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, όπως η χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), η ανακύκλωση, καθώς και η ελλιπής λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, αλλά και η μη λειτουργία αυτού στoν Παραπόταμο Ηγουμενίτσας.

Ταυτόχρονα έθεσε συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των ΦΟΔΣΑ για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΧΥΤΑ, την άμεση χωροθέτηση των ΣΜΑ και τη διεύρυνση των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε όλη την Ήπειρο. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση όλων των έργων που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.

Οι πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύσκεψη και έθεσαν αναλυτικά τα ζητήματα που αφορούν στη βέλτιστη λειτουργία των Φορέων. Επίσης συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός κοινού πλαισίου δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, όπως το έθεσε η Γενική Γραμματέας.

Στη συνέχεια, η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οι τέσσερις πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες, ένας πανεπιστημιακός, και ένας εκπρόσωπος του ΤΕΕ, όλοι εγνωσμένης εμπειρίας και δράσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρότεινε δε, στην επιτροπή να συμμετέχει και εκπρόσωπος της περιοχής που υποδέχεται το ΧΥΤΑ. Επίσης προανήγγειλε ότι η Περιφέρεια θα προχωρήσει άμεσα μέσω μελέτης στην τεχνική, οικονομική-λειτουργική, χωρική, κοινωνική-συμμετοχική και θεσμική διερεύνηση και αξιολόγηση των απαιτούμενων υποδομών (δηλαδή εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων) για τη μετατροπή των ΧΥΤΑ της Ηπείρου σε ΧΥΤΥ.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις έτυχαν της άμεσης και καθολικής επιδοκιμασίας των προέδρων των ΦΟΔΣΑ και το ραντεβού ανανεώθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής που ανακοινώθηκε.                                                                              

Η Γενική Γραμματέας μετά τη σύσκεψη δήλωσε, «από τη συνάντηση διαφάνηκε για μία ακόμη φορά ότι είναι επιτακτική και άμεση περιβαλλοντική ανάγκη να επισπευσθεί η υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ καθώς οι προθεσμίες που έχει ορίσει η Ε.Ε. έχουν εκπνεύσει εδώ και καιρό. Σήμερα αποφασίσαμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών έργων τα οποία θα οδηγήσουν στην καλύτερη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.»