Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα έργα πολιτισμού

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα έργα πολιτισμού

E-mail Εκτύπωση PDF

Την απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας υπογράμμισαν τόσο η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη όσο και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, σε δηλώσεις τους στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (5/3/10) στα γραφεία της Περιφέρειας.

Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, συνοδευόμενη από στελέχη του Υπουργείου μετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια όπου με την Περιφερειάρχη και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής έθεσαν τις προτεραιότητες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων και δράσεων στον τομέα του πολιτισμού στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του προγράμματος. 

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την Ήπειρο στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και μέσα στα πλαίσια ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού», τόνισε η κ. Μενδώνη και κατέστησε σαφές πως «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει ώθηση στην προώθηση της 4ης προγραμματικής περιόδου» γιατί όπως εξήγησε, «αφενός είναι πόροι οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βάλουν την Ελλάδα ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά και αφετέρου γιατί η Ήπειρος είναι μια περιοχή με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας άσκησε κριτική για την πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια  και οδήγησε σε υστέρηση τον τόπο και  υπογράμμισε πως κυρίαρχος στόχος « είναι να κερδηθεί η χαμένη πενταετία και να αξιοποιηθούν οι πόροι τόσο για την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων της Ηπείρου όσο και προς όφελος των κατοίκων της περιοχής». Ταυτόχρονα, ενημέρωσε διεξοδικά την κ. Μενδώνη και τα στελέχη του Υπουργείου για σοβαρά θέματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια στον τομέα του πολιτισμού και στους τέσσερις Νομούς και τους μετέφερε τα αιτήματα των αυτοδιοικητικών από όλη την Ήπειρο. 

Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε πως  οι αρχαιολογικοί χώροι τόσο της Δωδώνης όσο και της Νικόπολης θα έχουν τους πόρους για να προχωρήσουν στην 4η προγραμματική περίοδο και ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα στελέχη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα επισκεφθούν την Δωδώνη.

Αναφερόμενη στον σχεδιασμό του Υπουργείου τόνισε πως είναι σε δύο επίπεδα:   

«Από τη μία τα έργα που έχουν απόλυτη ωριμότητα και τα οποία θα μπουν στην πρώτη προτεραιότητα» γιατί όπως εξήγησε, « πρέπει ως χώρα να απορροφήσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά ποσά, ώστε το 2010 να πετύχουμε το στόχο του ν+3 και έτσι την επόμενη χρονιά να έχουμε μεγαλύτερη εισροή κοινοτικών πόρων και από την άλλη στον τομέα του πολιτισμού επιδίωξη είναι με μια δεύτερη “ δεξαμενή” έργων τα οποία ωριμάζουν και θα ωριμάσουν σύντομα να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πόρους που θα προκύψουν στην πορεία.»

Τέλος τόσο η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού όσο και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας εμφανιστήκαν αισιόδοξες πως ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση,  ανά Περιφέρεια, θα συμβάλει στο να μπει και πάλι η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.