Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση της εισόδου της πόλης των Ιωαννίνων

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση της εισόδου της πόλης των Ιωαννίνων

E-mail Εκτύπωση PDF

Την επιτακτική ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο βελτίωσης της εισόδου της πόλης των Ιωαννίνων προϋπολογισμού 14εκ. ευρώ επεσήμανε η Γενική Γραμματέας  Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, κατά την επιτόπια επίσκεψή της το μεσημέρι της Τετάρτης (3/3/10), στα σημεία της  Εθνικής Οδού όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Η Γενική Γραμματέας σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικά οδικά έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων  των Ιωαννίνων και θα συμβάλουν στην καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση της αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών».

Η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε επίσης τον κόμβο Σεισμοπλήκτων και τον οικισμό Καρδαμιτσίων και κάλεσε το Δήμο Ιωαννιτών να παρουσιάσει ολοκληρωμένες μελέτες καθώς η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας αναγκάστηκε να απορρίψει την αίτηση του για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των δύο δρόμων ζητώντας από το δήμο τις προτάσεις συμπληρωμένες ώστε να τις αξιολογήσει στον επόμενο κύκλο.

 «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε καλύτερες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης και εμείς οφείλουμε να τις παρέχουμε γι αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία. Τα έργα πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ γιατί αποτελούν κομμάτι του ιστού της πόλης και θα αναβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων» δήλωσε η Γενική Γραμματέας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή της στην είσοδο της πόλης, στα Σεισμόπληκτα και στα Καρδαμίτσια.                                             

ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ

 

«Έργο «ωριμότατο» τη μελέτη του οποίου έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων,και εντός 15 ημερών θα αξιολογήσει η Διαχειριστική Αρχή για να το εντάξει στο ΕΣΠΑ», χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας «τη Βελτίωση του τμήματος Κόμβος Ανατολής- Α/Κ με Εγνατία οδό της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας» που αποτελεί τη νότια είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων.  

«Είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της εισόδου της πόλης των Ιωαννίνων, μήκους 3χλμ. περίπου, καθώς βρίσκεται σε μια περιαστική περιοχή και κατά μήκος της δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις, ενώ τα κυκλοφοριακά δεδομένα με την κατασκευή των δύο μεγάλων έργων στην περιοχή αυτή –Εγνατία και Παράκαμψη- απαιτούν την καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση της αυξημένης κυκλοφορίας», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης μετά την ενημέρωσή της από την Προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών  Έργων της Δ/νσης Δημοσίων έργων της Περιφέρειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στο ποσό των 14εκ. ευρώ. Ο δρόμος θα έχει πλάτος 33μ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, νησίδα πρασίνου, πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και εξασφαλισμένες όλες τις προσβάσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται πάνω στον συγκεκριμένο οδικό άξονα.                                                                                                       

 

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ-ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΑ               

 

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διαχειριστικής Αρχής επισκέφθηκε τις εισόδους των δημοτικών οδών στα Σεισμόπληκτα και στα Καρδαμίτσια για να έχει προσωπική εικόνα για την κατάσταση που παρουσιάζουν οι δρόμοι στα συγκεκριμένα σημεία. Τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στην καταρχήν απόρριψη των προτάσεων του Δήμου Ιωαννιτών τόσο για την αναβάθμιση της οδού σύνδεσης του Δ.Δ. Μαρμάρων με τα Γιάννινα στον οικισμό Καρδαμιτσίων όσο και της αναβάθμισης της οδού που θα συνδέει το Δ.Δ. Νεοχωρόπουλου με την πόλη στον κόμβο Σεισμοπλήκτων. «Οι κάτοικοι μου έχουν ζητήσει επανειλημμένα να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή. Όπως διαπιστώνω και εγώ οι περιοχές αυτές πρέπει να αναβαθμιστούν και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες καλύτερες συνθήκες ποιότητας ζωής. Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν καθημερινά παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία τους λόγω έλλειψης πεζοδρομίων, διαβάσεων και στοιχειωδών υποδομών» υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας και κάλεσε το Δήμο Ιωαννιτών να επισπεύσει τις διαδικασίες και να παρουσιάσει ολοκληρωμένες μελέτες οι οποίες θα επαναξιολογηθούν από τη Διαχειριστική Αρχή. Μάλιστα όπως εξήγησε «και στα δύο έργα λείπουν από τις μελέτες 300μ. στις εισόδους και εξόδους τους. Όμως ένα έργο για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο και να είναι το φυσικό του αντικείμενο ολοκληρωμένο και λειτουργικό».