Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Στη συνάντηση των Επιμελητηρίων Ηπείρου η Γ.Γ.Π.Η

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Στη συνάντηση των Επιμελητηρίων Ηπείρου η Γ.Γ.Π.Η

E-mail Εκτύπωση PDF

Στη συνάντηση συνεργασίας των τεσσάρων επιμελητηρίων της Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/2/10) στα Ιωάννινα παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.

Στη συνάντηση εκτός από τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων κλήθηκαν και συμμετείχαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μιχ. Παντούλας και Στ. Καλογιάννης, Άρτας Π. Στασινός, οι Νομάρχες Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης, Πρέβεζας Βασ. Ιωάννου και Άρτας Γ. Παπαβασιλείου. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η ανεξέλεγκτη επέκταση των κινέζικων καταστημάτων, η Ιόνια οδός και ο νέος Αναπτυξιακός νόμος.

22.2-sinantisi-epimelitiriaΑπό την πλευρά της η Γενική Γραμματέας στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κύριοι βουλευτές, κύριοι Νομάρχες, κύριοι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, Κυρίες και Κύριοι,

 

 

 

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε στη σημερινή Διεπιμελητηριακή συνάντηση, η οποία είναι σαφές, ότι θα πρέπει να αποτελέσει το μοχλό, μέσω του οποίου θα επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους έχουν θέσει οι επιχειρηματίες της Ηπείρου για το προσεχές διάστημα και δεν είναι άλλοι από την ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας μας.

 

Σε αυτή τη διαδικασία, έναν κρίσιμο ρόλο καλείται να παίξει και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ως αποκεντρωμένος θεσμός της πολιτείας συνδράμει με τις δράσεις που υλοποιεί, τις πρωτοβουλίες των φορέων του τόπου για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

 

Η Ήπειρος θα έπρεπε σήμερα να κατέχει έναν κομβικής σημασίας οικονομικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και από πολλούς επιστήμονες έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, πλην όμως μέχρι σήμερα υπήρξε δυστυχώς έλλειμμα δράσεων που θα αναδείκνυαν και ουσιαστικά την Περιφέρειά μας.

 

Σήμερα όμως, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής και της πρωθυπουργικής δέσμευσης για την περιφερειακή ανάπτυξη, η Περιφέρειά μας διεκδικεί αυτά που δικαιούται, ώστε να βγει επιτέλους από το τέλμα της στασιμότητας, συγκρινόμενη με αντίστοιχες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της χώρας μας.

 

Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι η ανάπτυξη σε κάθε τομέα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, παραμένει κυρίαρχος στόχος της στρατηγικής μας, είτε βραχυπρόθεσμης, είτε μεσομακροπρόθεσμης και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την αναπτυξιακή διαδικασία.

 

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας, τη μείωση του κύκλου εργασιών, την εισβολή των πολυκαταστημάτων, το παραεμπόριο, τη γενικευμένη αστάθεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

 

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός, πως ένα μεγάλο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πάγιων εξόδων όπως για παράδειγμα είναι ακόμη και οι ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές εισφορές.

 

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας σε συνδυασμό με την απασχόληση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι θέματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε καθημερινά στην Περιφέρεια Ηπείρου.

 

Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη στο κέντρο της οποίας θα πρέπει να βρίσκεται ο πολίτης, η κοινωνική συνοχή, η αναγέννηση της ελπίδας και οφείλουμε να συνεννοηθούμε, να αναζητήσουμε και να βρούμε λύσεις γιατί υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα που δε μπορούμε να την αγνοήσουμε. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια έχει συνεχείς και στενές επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο, τον εμπορικό κόσμο και τον κόσμο της εργασίας.

 

Από την άλλη, η σημερινή πολιτική ηγεσία του τόπου, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, λαμβάνει καθημερινά σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

 

Πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης απέδειξε, ότι δεν πρόκειται να κάνει «ούτε βήμα πίσω» σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων, τονίζοντας παράλληλα, ότι οι τράπεζες δε θα πρέπει να διαμαρτύρονται, καθώς δεν αξιοποίησαν ως όφειλαν τα 28 δισ. ευρώ που έλαβαν ως βοήθεια από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

 

Όπως όλοι γνωρίζετε, μέσω του ΕΣΠΑ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου, θα εισρεύσουν στην Περιφέρειά μας 480 εκατ. Ευρώ, ενώ παράλληλα θα κατευθυνθούν προς την Ήπειρο κι άλλα ποσά από τα τομεακά προγράμματα που διαχειρίζονται τα διάφορα υπουργεία.

 

Καθημερινά, παρατηρούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι ο αριθμός των προσκλήσεων για νέες εντάξεις αυξάνει και έτσι παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορείς της Ηπείρου να προγραμματίσουν τις παρεμβάσεις τους, να προετοιμάσουν τις μελέτες και τους φακέλους τους και να δρομολογήσουν έργα που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον της περιοχής.

 

Θα πρέπει εδώ να σας υπενθυμίσω την παρουσία μου πριν λίγες ημέρες σε σύσκεψη στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκαν κάποιες απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που αφορούν τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς αυτές υπηρετούν την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων και την αναπτυξιακή πολιτική για τις κρατικές προμήθειες.

 

Δεσμεύομαι σήμερα από εδώ, ότι το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να τρέξει και θα τρέξει. Με απλοποιημένες διαδικασίες, με έμφαση στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, στις πράσινες δράσεις, με ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας, έθεσε ως στόχο, να προγραμματίζει και να υλοποιεί η Περιφέρεια και όχι η κεντρική διοίκηση, συνεπώς, η Περιφέρεια Ηπείρου καθορίζει μόνη της πλέον την αναπτυξιακή της πολιτική.

 

Έχοντας υπηρετήσει για χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζω πολύ καλά ότι μόνο μαζί μπορούμε να βάλουμε την βάση για την περιφερειακή ανάπτυξη να δημιουργήσουμε μια κοινή στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, ώστε να ξαναδώσουμε και πάλι την ανάπτυξη και την προοπτική στον τόπο. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής προσπάθειας και συνεπώς κανένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο.

 

Η Ιόνια Οδός είναι ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα μετατρέπει σε ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν προορισμού την Ήπειρο και όλη την Δυτική Ελλάδα το οποίο οι πολίτες περίμεναν χρόνια, προκειμένου να δουν νέες προοπτικές να διανοίγονται για τον τόπο τους.

 

Οφείλουμε όλοι οι φορείς και οι πολίτες να συνδράμουμε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο υποδομής, αλλά και μερικά ακόμη υποστηρικτικά έργα που θα πρέπει να προωθηθούν παράλληλα, όπως για παράδειγμα ο αγωγός φυσικού αερίου και άλλα μικρά και μεγάλα έργα πολλαπλασιαστικά της ωφέλειας.

 

Επίσης εκτιμώ, ότι θα πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου το πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για δημιουργία ενός μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου στα Ιωάννινα, παρόλο που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία της χώρας το έθεσε στο περιθώριο επικαλούμενη την οικονομική κρίση αλλά και την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού.

 

Ύστερα από τα παραπάνω, θεωρώ αναγκαία τη συνεργασία της Περιφέρειας με τα Επιμελητήρια της Ηπείρου, καθώς ως χώρα διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομικά περίοδο και είναι βέβαιο, πως οι οικονομολόγοι της Ηπείρου με την επιστημονική επάρκεια και την εμπειρία που διαθέτουν, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση της οικονομικής κρίσης, τόσο σε γενικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

 

Ταυτόχρονα, ο επιμελητηριακός κόσμος θα πρέπει να συμβάλει από τη μεριά του και στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε οι επιχειρηματίες της Ηπείρου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που προορίζονται για οικονομική ανάκαμψη και αναπτυξιακή τόνωση.

 

Πρόθεσή μου είναι τα Επιμελητήρια της Ηπείρου να αποτελέσουν τη «δεξαμενή σκέψης» για τα οικονομικά ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Στο «χέρι» μας είναι να εμπεδώσουμε κλίμα εμπιστοσύνης και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι από κοινού να εργαστούμε.

 

Σας ευχαριστώ»