Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Στην ημερίδα του BIC Ηπείρου η Γ.Γ.Π.Η.

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Στην ημερίδα του BIC Ηπείρου η Γ.Γ.Π.Η.

E-mail Εκτύπωση PDF

Ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος South East Europe LUDUS” πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας (22/2/10) στα Ιωάννινα το Κέντρο Επιχείρησης & Καινοτομίας Ηπείρου (BIC ΗΠΕΙΡΟΥ) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διεξήχθησαν στο «ΦΡΟΝΤΖΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», κήρυξε με χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.

Στον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας μεταξύ άλλων ανέφερε:

22.2-imerida-bic«Πραγματοποιώντας την έναρξη των εργασιών της σημερινής Ημερίδας, οφείλω να τονίσω, ότι η διάχυση και η μεταφορά τεχνογνωσίας αποτελούν σήμερα δυναμικά εργαλεία ανάπτυξης, όχι μόνο σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο αλλά και σε διευρωπαϊκό. Αυτό άλλωστε πιστοποιεί και η συμμετοχή του Κέντρου Επιχείρησης και Καινοτομίας Ηπείρου, ως επικεφαλής εταίρος στη διευρωπαϊκή κοινοπραξία του έργου: «South East Europe Ludus». Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός δικτύου στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη μεταφορά και διάχυση τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον καινοτόμο τομέα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

Το συγκεκριμένο μοντέλο δράσης, είναι σαφές, ότι ευνοεί τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων, τα οποία μπορούν κάλλιστα να παρέχουν ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα ήθελα εδώ να σας αναφέρω, ότι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι η ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι η σύνδεση του παραγόμενου έργου με τις επιχειρήσεις και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Σας καλώ λοιπόν να δούμε άμεσα την προοπτική δημιουργίας ενός Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας στην Ήπειρο και όπως ήδη πολύ καλά γνωρίζω, κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει υποβληθεί από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς σχετική πρόταση προς την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας.

Άλλωστε στην Ήπειρο εκτός από το BIC Ηπείρου, υπάρχουν τα ερευνητικά ιδρύματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Ηπείρου αλλά και φορείς που ασχολούνται με την καινοτομία, όπως είναι το Τεχνολογικό Πάρκο και άλλοι χώροι επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα τα Επιμελητήρια των τεσσάρων νομών αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, η συνεργασία και η συνέργεια των οποίων θα μπορούσε να έχει μεγάλη συνεισφορά στον τόπο μας, μιας και ο τομέας της καινοτομίας αποτελεί για όλους σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.

Όπως είναι γνωστό, από τη λειτουργία των πέντε Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, έχουν συγκροτηθεί δίκτυα συνεργασίας επιχειρήσεων και φορέων έρευνας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών, με σκοπό την εκπόνηση ενεργειών που ενισχύουν τις τεχνολογικές, τις καινοτομικές επιδόσεις αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των Περιφερειών.

Στην περιφέρειά μας, κάλλιστα μπορεί να υπάρξει μια εστίαση στους τομείς Τεχνολογιών της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών, της Ασφάλειας, της Τεχνολογίας τροφίμων, καθώς επίσης και σ’ αυτόν της Διαχείρισης και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα μπορούν να αναπτύσσουν και να προωθούν νέα ανταγωνιστικότερα προϊόντα στην αγορά.

Δυστυχώς, κατά το πρόσφατο παρελθόν, η Περιφέρεια της Ηπείρου έχει χρηματοδοτηθεί με μικρά ποσά για την ανάπτυξη της καινοτομίας σε σχέση με άλλες περιφέρειες, όμως θα ήθελα εδώ να σας καταστήσω σαφές, ότι η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της υστέρησης.

Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, για να σας διαβεβαιώσω, ότι από κοινού θα προωθήσουμε τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η τοπική οικονομία. Το κρίσιμο στοίχημα της καινοτομίας αφορά ολόκληρη την τοπική επιχειρηματικότητα και το μόνο σίγουρο είναι, ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, αφού τα οφέλη που μας περιμένουν είναι σημαντικά για όλους.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση υλοποίησης του έργου: «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Διάχυση και την Μεταφορά Τεχνογνωσίας στον Καινοτόμο Τομέα των Ηλεκτρονικών Εκπαιδευτικών Παιγνίων».