Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Σύσκεψη για τις καταστροφές

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Σύσκεψη για τις καταστροφές

E-mail Εκτύπωση PDF

Τη διαβεβαίωση ότι θα σταθεί στο πλευρό τους και την αποφασιστικότητά της να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια εξέφρασε προς τους Νομάρχες και τους Δημάρχους η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα στη διάρκεια ευρείας σύσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Πέμπτης για να εξετασθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιφέρεια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

19.2-syskepsi-katastrofes«Θα είμαι μαζί σας, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες μέσω του Υπουργείου να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών» υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη προς τους Νομάρχες των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου και τους Δημάρχους των ΟΤΑ που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και συμμετείχαν στην σύσκεψη. Ταυτόχρονα η Γενική Γραμματέας τους ξεκαθάρισε πως τα προβλήματα που προέκυψαν έτσι όπως οι ίδιοι τα παρουσίασαν αλλά και όπως της τα περιέγραψαν τα κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων που εκείνη είχε στείλει στις πληγείσες περιοχές από την πρώτη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν άμεσα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ακόμη και αν υπήρχαν οι απαραίτητες πιστώσεις. Πρότεινε δε, να ιεραρχηθούν οι ζημιές με βάση την επικινδυνότητά τους, την αποκατάσταση της ομαλής κυκλοφορίας στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο καθώς και της ομαλότητας στην καθημερινή ζωή των πολιτών όπου αυτή έχει διαταραχθεί. Mε αυτά ως δεδομένα να προχωρήσουν οι Δήμοι και οι Νομαρχίες για να δώσουν προσωρινές λύσεις με την συμβολή και των υπηρεσιών της Περιφέρειας όπου αυτή κρίνεται αναγκαία.

«Η πλήρης αποκατάσταση και όχι η ευκαιριακή απαιτεί εμπεριστατωμένες μελέτες σε συνεργασία με όλο τον τεχνικό κόσμο και το επιστημονικό δυναμικό της Ηπείρου ώστε να είναι άρτιες και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών» υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας.

Επίσης ανακοίνωσε πως θα ζητήσει και τη συμβολή του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ με πραγματογνωμοσύνες για τα κατολισθητικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Υπογράμμισε δε, πως διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο έντονα γιατί μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν αποσπασματικά και χωρίς άρτιες και εμπεριστατωμένες μελέτες. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους Νομάρχες και τους Δημάρχους καθώς και το προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που εργάστηκαν συλλογικά και έτσι η Ήπειρος βγήκε με τα λιγότερα προβλήματα από τη θεομηνία που την έπληξε στη διάρκεια εορταστικού τριημέρου όπου ο πληθυσμός της ήταν αυξημένος και λόγω των επισκεπτών.

«Σύσσωμοι οι εμπλεκόμενοι φορείς- αν και βρισκόμασταν σε τριήμερο αργίας, λόγω Αποκριάς - παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τόπους δείξαμε άμεσα ανακλαστικά και αποδείξαμε ότι είμαστε άρτια προετοιμασμένοι και με υψηλό δείκτη επιχειρησιακής ετοιμότητας ώστε να μην κινδυνεύσουν άμεσα ανθρώπινες ζωές και ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες συμπολίτες μας που είχαν έρθει στην περιοχή για να περάσουν το εορταστικό τριήμερο. Είναι σαφές ότι τα προβλήματα δε θα μας καταβάλλουν. Είμαστε εδώ να τα αντιμετωπίσουμε και θα τα λύσουμε, αφού αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό επιτάσσουν οι πολίτες που περιμένουν από εμάς λύσεις» κατέληξε η Γενική Γραμματέας.

Από την πλευρά τους τόσο οι Νομάρχες όσο και οι Δήμαρχοι εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που προέκυψαν από την έντονη κακοκαιρία και κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα ζητώντας από την Γενική Γραμματέα την παρέμβασή της για την εξεύρεση των απαραίτητων πιστώσεων προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι ζημιές. Να σημειωθεί ότι ο νομός που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα από καταπτώσεις και κατολισθήσεις τόσο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και εντός οικισμών όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη είναι αυτός των Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη μετείχε επίσης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας και υπηρεσιακοί παράγοντες.