Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Στα Ιωάννινα ο Γιάννης Μαγκριώτης για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Στα Ιωάννινα ο Γιάννης Μαγκριώτης για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

E-mail Εκτύπωση PDF

Tα προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που έπληξαν κυρίως το Νομό Ιωαννίνων, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους συζητήθηκαν στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη το απόγευμα της Δευτέρας (6/12/10) στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Από τους παρευρισκόμενους έγινε αποτίμηση της κατάστασης η οποία χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Υφυπουργός από την πλευρά του, στο τέλος της σύσκεψης τόνισε: «Είμαστε εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού για να μεταφέρουμε την συμπαράσταση για άμεση αρωγή στους πληγέντες. Ο Νομός Ιωαννίνων επλήγη για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός από πλημμύρες. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στέκεται αρωγός στη προσπάθεια της Περιφέρειας και των Αυτοδιοικητικών Αρχών για την επούλωση των πληγών».

Ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την παροχή κρατικής βοήθειας: «Μόλις γίνουν οι καταγραφές και οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές από τους τοπικούς φορείς, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα υπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή των αποζημιώσεων».

Όσον αφορά τα αίτια της καταστροφής σημείωσε ότι: «Είχαμε ακραία και παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα. Όπως κατεδείχθει όμως και από τη σύσκεψη των τοπικών φορέων έχουμε και εδώ στα Ιωάννινα απρογραμμάτιστες οικιστικές επεκτάσεις, καταπατήσεις δημόσιων χώρων, παλαιά και χωρίς συντήρηση δίκτυα απορροής, κατεστραμμένες ή αχρηστευμένες φυσικές καταβόθρες. Όλα αυτά οδήγησαν στις καταστροφές.

Αποφασίστηκαν άμεσες παρεμβάσεις για να δοθεί σε χρήση ο αυτοκινητόδρομος όπως και τμήματα του Επαρχιακού Δικτύου που έχουν καταστραφεί.

Αποφασίστηκε να εκπονηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια μια συνολική μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την αντιπλημμυρική προστασία.

Συζητήσαμε επίσης και τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινόμενων στο νομό».

Ο Υφυπουργός πριν τη σύσκεψη, επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές των Ιωαννίνων, μαζί με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Α.Ε. κ. Μουρατίδη, την Προϊσταμένη της ΥΑΣ κ. Κόντου κλιμάκιο της Υπηρεσίας και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου.   

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Υ.Α.Σ. ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Να σημειωθεί πως κλιμάκιο δέκα μηχανικών της Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων  (Υ.Α.Σ.) βρίσκεται ήδη από σήμερα (Δευτέρα) στα  Ιωάννινα  και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και τους Δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα καταγράφουν τις ζημιές που προκλήθηκαν  σε κτίρια από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνει η οριοθέτηση των περιοχών για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.