Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Ηπείρου - Region of Epirus
 
 
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Εσωτερικών - ΓΓΔΔ - ΗΔ
Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης
ΕΣΠΑ
Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ
Μπήκες ΚΕΠ!
Μαθητικός διαγωνισμός "Οι Αρχές του Γκέτεμποργκ και της Λισσαβόνας
  Αρχική σελίδα Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα Αγαπημένα
Επισκεψιμότητα:
Μετρητής επισκέψεων
Τελευταία ενημέρωση:
Αρχική | Εφημερίδα της Υπηρεσίας | Ε.Δ.Α. Ηπείρου | Χάρτης τόπου | Συνδέσεις | English | Επικοινωνία
Κοινοτική πρωτοβουλία Equal
Η Κοινοτική Πρωτοβουλία «Εqual» αποτελεί εργαλείο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στοχεύει στην πειραματική εφαρμογή και διάδοση νέων τρόπων καταπολέμησης των διακρίσεων και της ανισότητας στον τομέα της απασχόλησης. Η equal ολοκληρώνει τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν στα πλαίσια των προηγούμενων Πρωτοβουλιών EMPLOYMENT & ADAPT και συμπληρώνει τις υπάρχουσες πολιτικές για την ισότητα ευκαιριών στην αγορά εργασίας.
Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει μια οριζόντια προσέγγιση στις πολιτικές και τις υπηρεσίες προς τις οποίες θα έχουν πρόσβαση πολλαπλές κατηγορίες αποκλεισμένων ή απειλούμενων από αποκλεισμό από την αγορά εργασίας ομάδων και να αντιμετωπίσει την αποσπασματικότητα και την έλλειψη συντονισμού των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Στην Ελλάδα έχουν εγκριθεί προς υλοποίηση 40 Έργα, την υλοποίηση κάθε ενός από τα οποία έχει αναλάβει μια ομάδα συνεργαζόμενων φορέων που ονομάζεται Αναπτυξιακή Σύμπραξη. Οι στόχοι και οι δράσεις κάθε έργου ποικίλουν. Ένα έργο στοχεύει σε έναν από τους παρακάτω εννέα τομείς:
  1. Διευκόλυνση της εισόδου και της επιστροφής στην αγορά εργασίας των ομάδων που υφίστανται διακρίσεις
  2. Καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε σχέση με την αγορά της εργασίας
  3. Πρόσβαση για όλους όσον αφορά στη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης
  4. Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας
  5. Προώθηση της δια βίου μάθησης και ευνοϊκών για τις ευπαθείς ομάδες αλλαγών στους χώρους εργασίας
  6. Υποστήριξη της προσαρμοστικότητας των εταιρειών και των εργαζομένων στις αλλαγές στην οικονομία και στη χρήση των νέων τεχνολογιών
  7. Προώθηση νέων τρόπων οργάνωσης της εργασίας και ευαισθητοποίηση για το συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για άντρες και γυναίκες
  8. Προώθηση της απασχόλησης των γυναικών σε νέους τομείς και επαγγέλματα
Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει ως Συντονιστής Εταίρος - Εταίρος σε τέσσερις Αναπτυξιακές Συμπράξεις για την υλοποίηση Έργων που ενταχθεί στο Πρόγραμμα της Κ.Π. EQUAL.

dotΩς Συντονιστής Εταίρος συμμετέχει στην "Α.Σ. ΕΥΕΛΙΞΙΑ" για την υλοποίηση του Έργου "Προσαρμοστικότητα ΜΜΕ τουρισμού και τοπικών προιόντων της Ηπείρου".

Κ.Π. Equal "Ευελιξία"
Η περιοχή της Ηπείρου θεωρείται μία από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και αεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Ως σημαντικός τομέας για την ανάπτυξη της περιοχής αναδεικνύεται ο Τουρισμός, και κυρίως ο ορεινός Τουρισμός που συνδυάζει πλήθος δραστηριοτήτων.
Οι επιχειρήσεις Τουρισμού στην Ήπειρο είναι ως επί το πλείστον μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που συνήθωςσυντηρούνται από τον “αρχηγό” της οικογένειας και στηρίζονται σε “παλαιά” συστήματα διαχείρισης, οργάνωσης και προβολής με μειωμένη αποτελεσματικότητα, αναδεικνύοντας έτσι ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα της επιβίωσης και συνέχισης των επιχειρήσεων αυτών.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας, στην έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης και στην αδυναμία εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

http://www.evelixia.gr/
Υπεύθυνος για την Περιφέρεια Ηπείρου - Δημήτρης Γεωργακόπουλος, τηλ: 26510 69931

dotΩς Εταίρος συμμετέχει σε τρεις ακόμη Α.Σ.:
1). Α.Σ. "ΟΡΕΙΝΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ" για την υλοποίηση του Έργου: "Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην Πίνδο", με συντονιστή Εταίρο την Αναπτυξιακή Νομού Γρεβενών.

Πεδίο εφαρμογής: Ορεινοί Όγκοι Πίνδου – Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου – Νομοί: Ιωαννίνων (όλοι οι ΟΤΑ), Γρεβενών (όλοι οι ΟΤΑ), Καστοριάς (όλοι οι ΟΤΑ), Τρικάλων (όλοι πλην Δήμου Τρικκαίων) και Καρδίτσας (όλοι πλην Δήμων Καρδίτσας, Κάμπου, Φύλλου, Παμίσσου, Παλαμά και Σοφάδων)
Ομάδα στόχος Ελληνικής Α.Σ.: Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών της Πίνδου, κατά προτεραιότητα οι νέοι και οι γυναίκες.
Χώρες διακρατικών εταίρων: Ιταλία & Ισπανία

Αναλυτική περιγραφή του Έργου: "Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην Πίνδο" [doc]
Παρουσίαση του έργου: "Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην Πίνδο" [ppt]
Φυλλάδιο του Έργου (Αγγλική γλώσσα): "Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην Πίνδο" [zip]

Αναπτυξιακή Νομού Γρεβενών
Εμμανουήλ Παππά & Ειρήνης, 51 100 Γρεβενά, τηλ: 24620-87380-6, email: angre@angre.gr, http://www.angre.gr

2). Α.Σ. "ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" για την υλοποίηση του Έργου "Προώθηση της κοινωνικής οικονομίας σε ευάλωτες περιφέρειες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσα από την ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών" με συντονιστή Εταίρο την Μ.Κ.Ο. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (Αθήνα).
Η Α.Σ. "Μη Κυβερνητική Προοπτική" καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, αναπτυξιακών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών φορέων δημιουργώντας ένα συνεκτικό σύνολο στο οποίο συντίθεται οι διαφορετικές εμπειρίες και η τεχνική εξειδίκευση.
Η λογική της δημιουργίας της προτεινόμενης ΑΣ βασίστηκε στους εξής παράγοντες:
-Ικανότητα και καταλληλότητα των φορέων να αντιμετωπίσουν το διαπιστωμένο πρόβλημα
-Εμπειρία στην υλοποίηση συναφών δράσεων
-Αντιπροσωπευτικότητα των ομάδων στόχου του Έργου
-Διασπορά των φορέων σε όλη την περιοχή παρέμβασης
-Εδραιωμένη συνεργασία με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

- Στοιχεία εταίρων Αναπτυξιακής Σύμπραξης [doc]
- Κ.Π Equal [doc]
- Βασικός στόχος του έργου [doc]
- Πρόβλημα που θα εντιμετωπιστεί - Ομάδες Στόχοι του έργου [doc]

3). Α.Σ. "e ΕΞΑΔΑ" για την υλοποίηση του Έργου "Ανάπτυξη κόμβου e learning για εργατοτεχνικές δεξιότητες σε Άνθιση και Αγροτουριστικά Επαγγέλματα", με συντονιστή Εταίρο την Αμιγή Νομαρχιακή Επιχείρηση Αθηνών (Νομαρχιακά Κ.Ε.Κ Αθηνών).
© 2001-2009 Περιφέρεια Ηπείρου Αρχική σελίδα | Χάρτης ιστοχώρου | Συνδέσεις | Όροι χρήσης | Επικοινωνία Διαχειριστής ιστοχώρου