Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Ηπείρου - Region of Epirus
 
 
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Εσωτερικών - ΓΓΔΔ - ΗΔ
Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης
ΕΣΠΑ
’τομα με Αναπηρία και ΜΜΕ
Μπήκες ΚΕΠ!
Μαθητικός διαγωνισμός "Οι Αρχές του Γκέτεμποργκ και της Λισσαβόνας
  Αρχική σελίδα Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα Αγαπημένα
Επισκεψιμότητα:
Μετρητής επισκέψεων
Τελευταία ενημέρωση:
Αρχική | Εφημερίδα της Υπηρεσίας | Ε.Δ.Α. Ηπείρου | Χάρτης τόπου | Συνδέσεις | English | Επικοινωνία
Σύνοψη Κοινοτικών Προγραμμάτων - Πρωτοβουλίες
Κοινοτικά Προγράμματα - Πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν

1. RISE - Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνία των Πληροφοριών στην Ήπειρο.
Διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πληροφοριών στην Περιφέρεια Ηπείρου, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η υγεία, οι ΜΜΕ, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας κ.α.
Ο προϋπολογισμός είναι 500.000 ecu.
Leader είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, εταίροι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας, εταίροι υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ΕΤΑΝΑΜ, το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, η PRISMA και συμμετέχοντες τα Επιμελητήρια, οι ΤΕΔΚ, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

2. TEMETEN -Προς ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Τηλεργασίας
Συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη των Περιφερειών που εμπλέκονται, μέσω ανάπτυξης προχωρημένων εφαρμογών τηλεματικής και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και τηλεργασίας. Ολοκλήρωση και επίδειξη συστημάτων και υπηρεσιών που παρέχουν συμβουλές εξ αποστάσεως και διαγνωστική εργασία. Συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Κέντρων Υγείας. Εφαρμογή Τηλεϊατρικής και τηλεργασίας κυρίως στον τουρισμό.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 4.670.138 ecu (εκ των οποίων 1.014.000 ecu για την Ήπειρο).
Leader είναι η Περιφέρεια Κρήτης, εταίροι οι Περιφέρειες Ηπείρου, Σαρδηνίας Ιταλίας, Βαλεαρίδων Νήσων Ισπανίας και Tampere Φινλανδίας.

3. TERRA-COASTLINK - Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Αειφόρες Ακτές-Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών.
Ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών όσον αφορά τις χρήσεις γης και τον τουρισμό. Ευαισθητοποίηση των κατοίκων των παράκτιων περιοχών σε θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος. Έλεγχος παράκτιας ζώνης με σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών. Εγκαθίδρυση πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Αλβανία για την προστασία των ακτών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 3.330.729 ecu (εκ των οποίων 353.514 ecu για την Ήπειρο).
Leader είναι η Ισπανοπορτογαλλική Αναπτυξιακή Εταιρεία ANAS, εταίροι οι Περιφέρειες Ηπείρου, Kent-Down-Devon-Cornwall Αγγλίας και Stortstroms Δανίας.

4. RIS - Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας για την Ήπειρο
Ανεύρεση τρόπων προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των ΜΜΕ, των τοπικών αρχών και των οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες προς τις ΜΜΕ, ώστε να αυξηθεί η ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν το διεθνή ανταγωνισμό μέσω της καινοτομίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 500.000 ecu.
Leader είναι η Περιφέρεια Ηπείρου με εταίρους τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας.

5. RECITE - FINESTRA - Καινοτόμες Χρηματοδοτήσεις για Νέες Επιχειρήσεις
Παροχή υποστηρικτικών μέσων προς τις ΜΜΕ σε θέματα αυτοχρηματοδότησης και καλύτερης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Ενεργή συμμετοχή των ΜΜΕ στο τοπικό γίγνεσθαι, μεγαλύτερη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κωδικοποίηση πρακτικών προγραμματισμού και παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο κ.α.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 3.398.549 ecu (εκ των οποίων 280.087 ecu για την Ήπειρο).
Leader είναι η εταιρεία Europrogetti & Finanza Ιταλίας, εταίροι οι Περιφέρειες Ηπείρου και Umbria Ιταλίας, οι Δήμοι Santiago de Compostela Ισπανίας - Bastia Γαλλίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία CIDE της Vale do Ave Πορτογαλίας.

6. ADAPT - Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Εισαγωγή και εφαρμογή του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΜΜΕ με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του εμπορίου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων και χρήση τεχνολογίας πολυμέσων με παράλληλη ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών για την επίδειξη της ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 89.400.000 ecu.
Leader είναι ο ΟΤΕ, εταίροι η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το BIC Ηπείρου, οι εταιρείες Προοπτική και Systema Πληροφορική.

7. LIFE-ΘΥΑΜΙΣ (Περιβάλλον): Δράσεις για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης στις λεκάνες απορροής και τις εκβολές δυο ποταμών-Η περίπτωση του Καλαμά και του Lynher Μεγάλης Βρετανίας.
Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, ανάπτυξη συστήματος GIS, καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων του ποταμιού Καλαμά, παρακολούθηση των πολιτικών διαχείρισης του Lynher, ανάλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, θέσπιση στόχων και προτεραιοτήτων για την εκπόνηση Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής, συντονισμός των αρμοδίων εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, ίδρυση άτυπου Συντονιστικού Οργάνου, Τοπικών Παρατηρητηρίων, περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 259.032.075 ecu (εκ των οποίων 218.573.875 ecu για την Ήπειρο).
Leader είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, εταίροι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου και η Περιφέρεια Cornwall Αγγλίας.

8. LIFE - (Φύση) Εφαρμογή Διαχειριστικών Σχεδίων στις περιοχές Γράμμου και Ροδόπης.
Διαχείριση των περιοχών Γράμμου και Ροδόπης μέσα από τη δημιουργία υποδομής που θα επιτρέψει την προστασία και τη διαφύλαξη επτά ειδών πληθυσμών στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 747.320.000 δρχ.
Leader είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, εταίροι οι Περιφέρειες Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα Υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ.

9. LIFE - (Φύση) Διαχείριση για τη διατήρηση των Υγροτόπων του Αμβρακικού
Διατήρηση και αποκατάσταση των λιμνοθαλασσών και των οικοτόπων της περιοχής-ιδιαίτερα σημαντικών για τη διαβίωση 6 ειδών ορνιθοπανίδας- εξασφάλιση της διαχείρισης και της προστασίας ειδών συμπεριλαμβανομένων των θαλασσίων χελωνών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 889.740.000 δρχ.
Leader είναι η ΕΤΑΝΑΜ, εταίροι η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ’ρτας - Πρέβεζας, ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

10. IST- EMPLOY- New Employment through innovative tools and services for an efficient/effective European Structural Funds Management
(Απασχόληση μέσω καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών για μια αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων των διαρθρωτικών ταμείων).
Δημιουργία καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος για την τεχνική υποστήριξη της διαχείρισης των οικονομικών πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων, με στόχο την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.821.582 ecu (εκ των οποίων 35.000 ecu για την Ήπειρο).
Συμμετέχουν οι Περιφέρειες Ηπείρου-Basilicata Ιταλίας-Mid West Ιρλανδίας, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας καθώς και εταιρείες απο την Ελλάδα και την Ιταλία που ασχολούνται με το αντικείμενο του έργου.

11. IST-ODIN - Geografic distributed information tools and services for the mobile information society
(Γεωγραφικά διανεμημένα πληροφοριακά εργαλεία και υπηρεσίες για την κινητή κοινωνία των πληροφοριών).
Δημιουργία καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος για την παροχή πληροφοριών σε πολίτες, τουρίστες και ΜΜΕ σε απομακρυσμένες / παραμεθόριες περιοχές μέσω του internet για θέματα τουρισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 6.272.807 ecu (εκ των οποίων 25.000 ecu για την Ήπειρο).
Συμμετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, ο Δήμος Fjordane Ολλανδίας και εταιρείες απο την Ολλανδία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία που ασχολούνται με το αντικείμενο του έργου.

12. ECOS-OUVERTURE, EDEN - Balancing Economic Development and Environmental Planning for tourism in rural Europe
Στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί μεθοδολογία ώστε να προσδιορισθούν το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και η ωφέλεια που υπάρχουν κυρίως από την ανάπτυξη του τουρισμού σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 939.000 ecu (352.000 ecu για την Περιφέρεια Ηπείρου).
Συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, συντονιστής του έργου με εταίρους την Περιφέρεια Ηπείρου-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας-εταιρεία Prisma, η Περιφέρεια Vasterbotten Σουηδίας, η Περιφέρεια Maramures Ρουμανίας και η Ένωση Τοπικών Κυβερνήσεων της Sokoroalja Ουγγαρίας.

13. REPPIS: Δίκτυο των τόπων της Ξερολιθιάς
Αντικείμενο: η προβολή - ανάδειξη - αξιοποίηση των σημαντικών μνημείων ξερολιθιάς στο χώρο της Μεσογείου.
Εταίροι: η Περιφέρεια Ηπείρου, το Εθνικό Πάρκο Luberon Γαλλίας, οι Δήμοι Corsano και Noci Ιταλίας και το Τοπικό Συμβούλιο της Μαγιόρκα Ισπανίας.

14. RAFAEL - Ανάδειξη και επαναλειτουργία τριών νερόμυλων και των
παραρτημάτων τους σε τρεις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες
Αντικείμενο: η δημιουργία δικτύου Μουσείων προβιομηχανικής παραγωγής.
Εταίροι: η Περιφέρεια Ηπείρου και τα Μεσογειακά Κέντρα Περιβάλλοντος Αθηνών και Avignon Γαλλίας.

15. PRINCE -Προετοιμασία για το euro
Σκοπός του έργου είναι η προετοιμασία ευαίσθητων πληθυσμών (κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, νέων, κοινωνικά αποκλεισμένων, ηλικιωμένων) για να δεχθούν το νέο νόμισμα.
Εταίροι είναι η Περιφέρεια Veneto (leader) - Ιταλίας, η Περιφέρεια Ηπείρου και Οργανώσεις μη κυβερνητικές από την Περιφέρεια Upper Austria- Αυστρίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 369.322 euro.

16. INTERREG II C Cadses - Intermigra, Μετυανάστευση και χωρική ανάπτυξη σε αστικά κέντρα και περιοχές της υπαίθρου στην Ήπειρο
Σκοπός του έργου είναι η αναζήτηση σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης των λόγων καθυστέρησης της περιφέρειας - παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται - και ο εντοπισμός του ρόλου της μετανάστευσης στην αναπτυξιακή διαδικασία ως διαδικασίας εξόδου κατοίκων αλλά και έλξης νέων κατοίκων στην περιοχή.


dot 30η Γενική Συνέλευση των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CRPM)
© 2001-2009 Περιφέρεια Ηπείρου Αρχική σελίδα | Χάρτης ιστοχώρου | Συνδέσεις | Όροι χρήσης | Επικοινωνία Διαχειριστής ιστοχώρου