Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Ο χαιρετισμός της Γ.Γ.Π.Η. στο Διεθνές Συνέδριο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Ο χαιρετισμός της Γ.Γ.Π.Η. στο Διεθνές Συνέδριο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

E-mail Εκτύπωση PDF

Στην έναρξη εργασιών του Διεθνούς Συνέδριου Οδικής Ασφάλειας της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (United Nations Economic Commision for Europe – UNECE - www.unece.org) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Organization of the Black Sea Economic Cooperation – BSEC), που διεξάγεται στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Epirus Palace), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και απεύθυνε χαιρετισμό την Πέμπτη (18/11/10), παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Χάρη Τσιόκα. 

18.11_SYNEDRIO

 

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών και αναμένεται να συμβάλει στην κατεύθυνση της εφαρμογής της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια στην περιοχή του ΟΣΕΠ και τα απτά αποτελέσματα που παρήχθησαν από το πρόσφατα ολοκληρωμένο σχέδιο της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη, για την «βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας: Θέτοντας τους περιφερειακούς και εθνικούς στόχους μείωσης των θυμάτων οδικής κυκλοφορίας».

 

Στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας μεταξύ άλλων τόνισε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την όμορφη πρωτεύουσα της Ηπείρου να φιλοξενεί αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση αρμόδιων πολιτικών, υπηρεσιακών και επιστημονικών Φορέων. Για το λόγο αυτό, επιτρέψτε μου να συγχαρώ το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών αλλά και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που καταφέρνουν και αναδεικνύουν με τον πλέον επίσημο και εμπεριστατωμένο τρόπο, το ζήτημα της οδικής ασφάλειας.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα για την ανταπόκρισή του, στην πρόσκλησή να βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας.

Μας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το αμέριστο Κυβερνητικό ενδιαφέρον για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Στους συμμετέχοντες, θα δοθεί η δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε τη βάση μιας πλατφόρμας συνεργασίας με στόχο:

  • Τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και
  • Την περαιτέρω αύξηση της ευαισθητοποίησης και του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, για θέματα οδικής ασφάλειας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, είμαι σίγουρη, ότι ο εποικοδομητικός διάλογος που θα αναπτυχθεί στη θεματολογία του Συνεδρίου, θα δικαιώσει τις προσδοκίες των διοργανωτών, αφού θα μας οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα και σημαντικά συμπεράσματα.

Όλοι συμφωνούμε, ότι η αποτελεσματικότητα στο θέμα της οδικής ασφάλειας εξαρτάται κύρια από την έμφαση που δίνουμε στον ορθολογικό σχεδιασμό της.

Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μετακινήσεις και κατά συνέπεια και για ασφάλεια σε αυτές, γεγονός που μας υποχρεώνει να παρέμβουμε με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Δυστυχώς η χώρα μας, για το 2009, κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων το χρόνο, γεγονός που αποτελεί για τον τόπο μια σύγχρονη κοινωνική μάστιγα.

Για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, η αντιμετώπιση αυτής της άσχημης κατάστασης είναι μονόδρομος και ταυτόχρονα δέσμευση ευθύνης.

Γι’ αυτό μέσα από συντονισμένες και ορθολογικά σχεδιασμένες ενέργειες και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας, μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία με αρμόδιους οργανισμούς και εμπλεκόμενους φορείς, γίνεται καθημερινά πράξη ο σχεδιασμός και η προώθηση μέτρων, για τη βελτίωση της ανθρώπινης οδικής συμπεριφοράς, ενώ επιτυγχάνεται και η απαραίτητη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, καθώς είναι δεδομένο, ότι τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν ένα πρόβλημα που αφορά τον κάθε πολίτη.

Για το λόγο αυτόν άλλωστε, δίνεται μεγάλη σημασία στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία, αλλά και σε εστιασμένες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών.

Το γεγονός ότι -εν μέσω οικονομικής κρίσης και χρηματοπιστωτικών περιορισμών- η Ελλάδα καταφέρνει να προωθεί τη συνέχιση της χρηματοδότησης και της υλοποίησης μεγάλων αλλά και μικρών οδικών έργων, στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής για σύγχρονες μεταφορές και υποδομές μεταφορών, μας γεμίζει αισιοδοξία για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές “αύριο”.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον και πεπεισμένη, ότι από κοινού θα καταφέρουμε να συντονίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις δυνάμεις μας και να κάνουμε πολύ περισσότερα, σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, την αξιολόγηση και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για τη μεγαλύτερη δυνατή οδική ασφάλεια όλων μας»