SITE SLOGAN

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Τους κοινούς τους στόχους συζήτησαν οι Περιφέρειες των χωρών της Μεσογείου

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Τους κοινούς τους στόχους συζήτησαν οι Περιφέρειες των χωρών της Μεσογείου

Email Print PDF

Με επιτυχία και αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα (12-13/9/10) οι εργασίες της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής (CIM) της C.P.M.R (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών της Ευρώπης).

13.9
Οι εργασίες της συνέλευσης φιλοξενήθηκαν στα Γιάννινα και την έναρξη τους κήρυξε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα. Συμμετείχαν, αντιπροσωπείες των περιφερειών των χωρών της Μεσογείου, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος, Μακεδονίας και Θράκης Θεοδώρα Κόκλα και Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.

«Πολύ σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την Ήπειρο» χαρακτήρισε τη συνέλευση η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, καθώς όπως εξήγησε τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτή «είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την υποστήριξη των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να αποτελέσει μια από τις Περιφέρειες της Μεσογείου η οποία θα βγει από την απομόνωση και θα έχει ενισχύσει τη θέση της όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απευθυνόμενη προς τα μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνεργασία τους στη διάρκεια της συνέλευσης θα έχει όλα τα θετικά αποτελέσματα που η Περιφέρεια Ηπείρου αναμένει για τις πολιτικές που θα προωθηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχει γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι στόχοι που κυριαρχούν σε όλη τη Μεσόγειο αλλά και σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης των Μεσογειακών Παράκτιων Περιφερειών είναι κοινοί» επεσήμανε η κα. Δημ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα και πρόσθεσε, «στόχος και πόθος όλων μας είναι να στείλουμε εκείνα τα μηνύματα προς την Ε.Ε. προκειμένου να ξεπεράσουμε την υφιστάμενη οικονομική κρίση και να ενισχύσουμε την κοινωνική- οικονομική συνοχή ώστε να καταστεί η Μεσογειακή λεκάνη, ζώνη στρατηγικής σημασίας για όλες τις Περιφέρειες της περιοχής».

Στη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν, πρακτικές λύσεων για την ενίσχυση των Περιφερειών σε οικονομικό επίπεδο, όπως το μέλλον της πολιτικής συνοχής, ο ρόλος των περιφερειών στο Ευρωπαϊκό γενικό πλαίσιο και τη Στρατηγική Ε.Ε. 2020.

Το μέλλον της πολιτικής γειτονίας στη Μεσόγειο. Η χάραξη μιας μακρο-πολιτικής σε θέματα που αφορούν:

  • Την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στην περιοχή,
  • Τις μεταφορές στη Μεσόγειο,
  • Το ενεργειακό πρόβλημα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων
  • Την τόνωση της Γεωργίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

«Γίνεται αντιληπτό, ότι το διοικητικό μοντέλο στο οποίο όλοι στοχεύουμε, θα απελευθερώσει και θα τονώσει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του κάθε τόπου, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου.

Παίρνοντας το λόγο η Γενική Γραμματέας της CRPM Ελένη Μαριάνου όσο και ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Κουαλιουμπίγια της Αιγύπτου Adly Hussein αφού ευχαρίστησαν τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου για την «υπέροχη» όπως χαρακτήρισαν, φιλοξενία αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων της συνέλευσης και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η CRPM.

«Ένας από τους βασικούς ρόλους που έχουμε ως Οργανισμός είναι να μπορούμε να μιλάμε άμεσα με την Ε.Ε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έτσι ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα των Περιφερειών που είναι μέλη μας» υποστήριξε η κ. Μαριάνου και πρόσθεσε, «εφόσον βρισκόμαστε σ’ ένα οικονομικό πλαίσιο που είναι δύσκολο αντί να ζητήσουμε μια αύξηση του προϋπολογισμού, μέσα από το “Macroregion” θα προωθήσουμε το συντονισμό των πόρων που έχουμε ήδη για να μπορέσουμε πραγματικά να φέρουμε σε πέρας εκείνες τις προτεραιότητες που είναι απαραίτητες για τις χώρες της Μεσογείου».

«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε τη συνέλευση ο κ. Hussein,

«αντιλαμβάνομαι τη σημασία αυτού του γεγονότος στο οποίο παρευρίσκομαι για πρώτη φορά και έχω πεισθεί πως η προσφορά του είναι εξαιρετικά σημαντική για την προώθηση της ευημερίας στο μεσογειακό χώρο και σε όλες τις Περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται και δρουν σε αυτόν» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

13.9_Στο περιθώριο της Συνέλευσης, το βράδυ της Κυριακής, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε για τα μέλη της Επιτροπής η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου βράβευσε τους τέσσερις αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, τον πρόεδρο και τους προπονητές τους για τις διακρίσεις στις πρώτες θέσεις του βάθρου στην Ολυμπιάδα Νέων της Σιγκαπούρης.

«Τα παιδιά που βραβεύουμε απόψε με τον αγώνα τους και τις επιδόσεις τους μας γέμισαν αισιοδοξία και υπενθύμισαν σε όλους μας πως με σκληρή προσπάθεια και δουλειά πετυχαίνουμε το στόχο μας και βγαίνουμε νικητές» τόνισε η κα. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα στη διάρκεια της τελετής βραβεύοντας τον αργυρό Ολυμπιονίκη Απόστολο Λαμπρίδη. Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ομίλου Σωτ. Στάμος.

Τους άλλους Ολυμπιονίκες Μιχάλη Ναστόπουλο, Ελένη Διαμάντη και Λυδία Νταλαμάγκα βράβευσαν ο κυβερνήτης της Κουαλιουμπίγια κ.Hussein, η Γενική Γραμματέας της CRPM κα Μαριάνου και ο αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Roussillon και πρώην υπουργός κ.Gayssot.

Τους προπονητές Παν. Ζυγούρα και Ευθ. Βλάχο και τον Πρόεδρο του Ν.Ο.Ι Σωτ. Στάμο βράβευσαν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Αθ. Οικονόμου και οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών Αττικής Ηλ. Λιακόπουλος και Δυτικής Ελλάδας κ.Αποστολόπουλος.