Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024

>> Δελτία Τύπου Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Unesco στη Μέση Ανατολή

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Unesco στη Μέση Ανατολή

E-mail Εκτύπωση PDF

Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου μέσα από την Unesco έθεσε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στον εκπρόσωπο της στη Μέση Ανατολή, Γιώργο Παπαγιάννη κατά την επίσκεψή του το πρωί της Πέμπτης(9/9/10) στο γραφείο της στην Περιφέρεια. Άλλωστε και η κυβέρνηση έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την προώθηση του πολιτισμού και αυτό φαίνεται εξάλλου και από τα έργα που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο ΠΕΠ Ηπείρου όσο και στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.

9.9UNESCO_Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο που αναπτύχθηκε εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για την ένταξη στον κατάλογο της Unesco τόσο των μνημείων της Ηπείρου όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Δωδώνης, της Νικόπολης κ.α. όσο και η Άυλη πολιτιστική της κληρονομιά όπως είναι τα πολυφωνικά τραγούδια του Πωγωνίου.

«Η Ήπειρος είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό μνημείο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπαγιάννης ως Ηπειρώτης. Επεσήμανα λοιπόν, πως είναι αδικία να μην συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco ούτε ένα μνημείο από την Ήπειρο και δεσμευτήκαμε και οι δύο πως θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε εγώ με το Υπουργείο Πολιτισμού και εκείνος με το όργανα της Unesco προκειμένου να προωθήσουμε το θέμα αυτό» τόνισε η Γενική Γραμματέας σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι οι τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO για πολιτιστικούς ή περιβαλλοντολογικούς λόγους φτάνουν τις 904. Θεωρούνται μοναδικές στον κόσμο και έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον πλανήτη. Το να συμπεριληφθεί μια τοποθεσία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα σημαντικό προνόμιο, κυρίως οικονομικό, αφού σημαίνει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, αλλά και χρηματική ενίσχυση για την προφύλαξη και διατήρηση του μνημείου.

Όσο για την έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας γεννήθηκε τη δεκαετία του ΄90, αποτελεί τμήμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ και περιλαμβάνει κυρίως άυλες πτυχές του πολιτισμού όπως τον χορό, τη μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που χαρακτηρίζουν μια ομάδα ή έναν πολιτισμό.