SITE SLOGAN

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

>> Δελτία Τύπου Στον ΧΥΤΑ Κορύτιανης η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Στον ΧΥΤΑ Κορύτιανης η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας

Email Print PDF

Στο συνεχές ενδιαφέρον της για την περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων εστιάζεται η επίσκεψη που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στον ΧΥΤΑ Κορύτιανης του νομού Θεσπρωτίας την Τρίτη (6/7/10).


Η μεταφορά και εναπόθεση των πρώτων απορριμμάτων στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ άρχισε πριν ένα περίπου μήνα, στις 14 Ιουνίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του.

6.7KORITIANI

Ο ΧΥΤΑ στην Κορύτιανη καλύπτει το κενό της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσπρωτία και σε συνδυασμό με τη λειτουργία του διανομαρχιακού ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Νομού Θεσπρωτίας.

Βρίσκεται στη θέση «Αστιμίτσι», στο τοπικό διαμέρισμα Κορύτιανης του Δήμου Παραποτάμου και εξυπηρετεί τους Δήμους της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, ήτοι Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Παραποτάμου και Σαγιάδας.

Να σημειωθεί ότι, με τη λειτουργία του, ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση και της τελευταίας παράνομης χωματερής στο Δήμο Ηγουμενίτσας, στην περιοχή «Κοτσέκι» του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστριού, για την οποία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και Δήμαρχος Παραποτάμου ,Ιωάννης Τζάνης έχει ζητήσει από τη Γενική Γραμματέα τη χορήγηση πίστωσης 30.000,00ευρώ για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

«Η ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων είναι αίτημα των πολιτών. Και το αίτημα αυτό οφείλουμε να το αφουγκραστούμε και να το απαντήσουμε αποτελεσματικά όλοι», τόνισε η Γενική Γραμματέας μετά την επίσκεψή της στον ΧΥΤΑ Κορύτιανης όπου την περίμεναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και Δήμαρχος Παραποτάμου ,Ιωάννης Τζάνης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Θωμάς Πιτούλης.

Παρατήρησε δε, πως οι δήμοι του Νομού Θεσπρωτίας στην πλειοψηφία τους έχουν προχωρήσει στην ανακύκλωση με αποτέλεσμα ο όγκος των απορριμμάτων που φτάνει στους δύο ΧΥΤΑ να είναι αισθητά μειωμένος.

Σε αντίθεση βέβαια με το Νομό Ιωαννίνων που έχει οξύτατο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και αυτό γιατί ορισμένοι δεν θέλουν να κατανοήσουν πως εν έτη 2010 είναι παράλογο να αφήνουν να λειτουργεί μια χωματερή σαν αυτή της Δουρούτης με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και να αντιστέκονται στην κατασκευή ενός διασφαλισμένου περιβαλλοντικά έργου, με όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.

«Το κλείσιμο της χωματερής στην Δουρούτη και η αποκατάσταση του χώρου, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Περιφέρεια Ηπείρου και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κινηθεί μέχρι σήμερα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» είπε, η Γενική Γραμματέας και πρόσθεσε, «το κλείσιμο όλων των χωματερών αποτελεί κεντρική επιλογή μας και βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή επειδή κινδυνεύουμε με βαρύτατα πρόστιμα, αλλά επειδή διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση αποτελεί στοιχείο πολιτισμού».

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία που έχει δοθεί από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προς τις Περιφέρειες της χώρας για την αποκατάσταση όλων των ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) λήγει στις 16 Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα, τα οποία θα μετακυληθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρα θα τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες του κάθε τόπου που περιβαλλοντικά επιβαρύνεται.