SITE SLOGAN

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

>> Δελτία Τύπου Υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης για την έναρξη εφαρμογής του«Jessica»

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης για την έναρξη εφαρμογής του«Jessica»

Email Print PDF

Τη Σύμβαση Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του χρηματοδοτικού εργαλείου «Jessica», υπέγραψαν το μεσημέρι της Πέμπτης (1/7/10) η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕ, Πλ. Σακελλάρης, παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνου και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Στ. Αρναουτάκη.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν, οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών, μεταξύ αυτών και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα καθώς επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς Επενδύσεων, Γ. Πετράκος, Περιβάλλοντος, Α. Ανδρεόπουλος, Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, Τουρισμού, Γ. Πουσσαίος και Ολυμπιακής Αξιοποίησης, Γ. Πυργιώτης.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα δήλωσε «σήμερα πραγματικά για την ελληνική περιφέρεια και για την Περιφέρεια Ηπείρου εκπέμπεται από εδώ ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Και το λέω αυτό γιατί μετά απ’ τη διαβούλευση που έχουμε κάνει παρουσία του κ. Κολυβά( κυρία Υπουργέ και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό) σε επίπεδο ΟΤΑ, Επιμελητηρίων και φορέων, φαίνεται πραγματικά ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο είναι άκρως αποδοτικό για την ελληνική περιφέρεια, για την Περιφέρεια Ηπείρου, διότι της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν οι δήμοι μέσα του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης εκείνα τα οποία τόσα χρόνια έχουν μείνει και είναι ερείπια. Που κανένας δεν είχε αυτή την πρωτοβουλία και δεν υλοποίησε, δεν τα αξιοποίησε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών .

Σήμερα δηλαδή υλοποιούμε και ένα στόχο της κυβέρνησης προεκλογικό, για τις φιλικότερες και ποιοτικότερες υποδομές στην πόλη και στο περιβάλλον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ήπειρο, γιατί η Ήπειρος διαθέτει και δημόσιες εκτάσεις, αλλά και δημόσια κτίρια που μέσα απ’ αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο «Jessica» θα μπορεί να τα αξιοποιήσει».

Μέσω του «Jessica», (Κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) θα επιδιωχθεί η στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης με παράλληλη κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων αστικής ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται βάσει ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο θα διαμορφώνει το πλαίσιο υλοποίησης των έργων (δίκτυα ενέργειας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλπ).

Στόχος είναι η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών μηχανισμών και εργαλείων, όπως τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης. Οι μηχανισμοί αυτοί υποστηρίζουν επενδύσεις στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοχλεύοντας τους δημόσιους πόρους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων με πόρους του ιδιωτικού τομέα.

Mε τη σύναψη της Σύμβασης Χρηματοδότησης για την σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Jessica», εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως συνδιαχειριστή του Ταμείου Χαρτοφυλακίου. Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου θα αποτελέσει το όχημα διαμόρφωσης του σχεδιασμού εφαρμογής του «Jessica», και συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων από τα επιχειρησιακά προγράμματα για την πραγματοποίηση δράσεων αστικής ανάπτυξης. Ήδη σήμερα, οι πόροι αυτοί ανέρχονται σε 258 εκατ. Ευρώ (15εκατ. Ευρώ ανήκουν στην Ήπειρο) και προέρχονται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Σε αυτούς τους πόρους θα προστεθούν στο άμεσο μέλλον και άλλοι για τον τομέα πολιτισμού και τουρισμού.

Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, θα εκδοθούν οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύστασης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου και του Επενδυτικού Συμβουλίου, θα διαμορφωθεί το απαιτούμενο από τους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και θα ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να ενταχθούν οι πράξεις«Jessica» στα συμμετέχοντα επιχειρησιακά προγράμματα και να ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των πόρων. Στόχος είναι η έκδοση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύσταση Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης έως το τέλος του έτους (ή το αργότερο έως τις αρχές του 2011).

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ»

Η επιλογή προϊόντων, υπηρεσιών και έργων που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον ήταν το θέμα του συνεδρίου, που συνδιοργάνωσαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ),και στο οποίο συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Το συνέδριο, με τίτλο «Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ): το Δημόσιο πρωταγωνιστής του πρασινίσματος της εγχώριας αγοράς», πραγματοποιήθηκε , υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη (30/6/10) στο αμφιθέατρο του ΥΠΟΙΑΝ στην Αθήνα.

Τις εργασίες κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι σε πρώτη φάση αναγκαία είναι η παροχή κατευθύνσεων σε Υπουργεία, ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η πλήρης και λεπτομερής ανασκόπηση του νομικού πλαισίου και η εξέταση των προτάσεων των θεσμικών ρυθμίσεων. «Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα σημείο σύγκλισης δυνάμεων του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα προς όφελος του περιβάλλοντος και του πολίτη» επισήμανε.

Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του ΥΠΟΙΑΝ, Στέφανος Κομνηνός, ανέφερε ότι οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις αποτελούν «μια γέφυρα για το μέλλον των δημόσιων συμβάσεων με απώτερο στόχο την αειφορία, μέσα από ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα στηρίζεται στην επιλογή της χαμηλότερης τιμής, αλλά με μακροπρόθεσμο υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος».

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε εκτενέστερη αναφορά στην αναγκαιότητα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και επισημάνθηκε ότι σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται η μελέτη ετοιμότητας και τα μέτρα για την προώθηση και στήριξη της ελληνικής αγοράς και των εταιριών, ώστε να πιστοποιηθούν οικολογικά. Σημαντικό στοιχείο είναι η παροχή πληροφοριών και η υποβοήθηση των αρχών κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Π.Δ.Σ.

Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (Π.Δ.Σ.) είναι οι διαδικασίες με τις οποίες ο δημόσιος τομέας προμηθεύεται προϊόντα, υπηρεσίες ή εργασίες χρησιμοποιώντας πράσινα κριτήρια κατά την αξιολόγηση προσφορών.

Με βάση το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο, οι δημόσιες υπηρεσίες προμηθειών μπορούν να χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά κριτήρια κατά την προκήρυξη διαγωνισμών και την αξιολόγηση των προσφορών, δεδομένου ότι ταυτόχρονα ικανοποιούνται οι βασικές αρχές της διαφάνειας, της ισότιμης μεταχείρισης και μη διάκρισης.

Η εφαρμογή των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων εκτιμάται πως θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων προς ωφέλεια του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ρύπανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξάντληση του φυσικού αποθέματος. Ακόμη, θα αποτελέσουν μια σημαντική αφετηρία και για τους προμηθευτές του Δημόσιου τομέα, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τη δραστηριότητά τους και τελικά να βρεθούν προετοιμασμένοι σε μια διεθνή αγορά που ήδη προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αυτή.