Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Ενημερωτική ημερίδα για τον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Jessica»

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Ενημερωτική ημερίδα για τον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Jessica»

E-mail Εκτύπωση PDF

Συνεργασία, αξιοποίηση και αναμόχλευση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου χρήματος είναι το τρίπτυχο του χρηματοδοτικού μηχανισμού «Jessica» το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης (15/6/10) στα Ιωάννινα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ηπείρου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δημοσιότητας του ΕΣΠΑ, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γεώργιο Κολυβά , Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντιπρόεδρο του ΔΣ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ και Ειδικό Σύμβουλο της Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα τόνισε, ότι η πρωτοβουλία «Jessica» είναι ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες για τη νέα γενιά έργων πνοής στις ελληνικές πόλεις.

«Οι προσδοκίες των πολιτών αυτής της χώρας είναι για καλύτερες, ποιοτικότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον υποδομές και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να μην ανταποκριθούμε», είπε και κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία προκειμένου να εστιάσουν όλοι σε άμεσες ενέργειες και να αναλάβουν δράσεις προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Κολυβάς ανέλυσε τον χρηματοδοτικό μηχανισμό τονίζοντας τη σημασία του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την άντληση επιπρόσθετων κεφαλαίων στην εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων δημοσιών φορέων. Κάλεσε την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να το αξιοποιήσουν για να γίνουν έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

«Δημόσιες εκτάσεις κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα και ανεκμετάλλευτα με το«Jessica» μπορούν να αξιοποιηθούν και να φέρουν έσοδα, να γίνουν πόλοι ανάπτυξης για την κάθε πόλη» ανέφερε ενδεικτικά. Να σημειωθεί ότι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση έργα είναι μόνο εκείνα που αποτελούν μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης, εγγυώνται τη συνάφεια και την περιβαλλοντικής τους ποιότητα.

Ενδεικτικά ο χρηματοδοτικός μηχανισμός «Jessica» δύναται να καλύψει δράσεις ανάπτυξης αστικών κέντρων όπως ενεργειακή αποδοτικότητα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε δημόσια κτίρια (και οικίες υπό προϋποθέσεις),   καθαρές αστικές μεταφορές , υποδομές πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστικούς σκοπούς ,αστικές αναπλάσεις , αναπλάσεις παλαιών βιομηχανικών χώρων , δημόσιες μεταφορές, ύδρευση-αποχέτευση κλπ.

Ο μηχανισμός «Jessica» (Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμη Επένδυση σε Αστικές Περιοχές), αναπτύχθηκε από το έτος 2005 και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Ελλάδα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κ. Κολυβάς, η σύμβαση είναι έτοιμη και θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις αρχές Ιουλίου. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την προώθηση των αστικών έργων, την επιτάχυνση της αναζωογόνησης αστικών περιοχών και τη βελτίωση των ευρωπαϊκών πόλεων.

Μέσω ενός Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης με τη μορφή Νομικού Πρόσωπου Ιδιωτικού Δικαίου(Ν.Π.Ι.Δ.) επενδύει σε έργα που υποβάλλονται από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ή από δομές συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

«Οι δυνατότητες για έργα είναι πάρα πολλές, άπειρες» ανέφερε ο κ. Κολυβάς διευκρινίζοντας πως επιτρέπει τη διοχέτευση κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έργα που είναι ελκυστικά για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά χρειάζονται χρηματοδοτική στήριξη από το Δημόσιο.

Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό μέσο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» το οποίο αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Κολυβάς ανακοίνωσε πως θα προκηρυχτεί σύντομα. Οι ιδιώτες θα παίρνουν χαμηλότοκο δάνειο σε συνδυασμό με επιχορήγηση, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια τους.