Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Γ.Γ.Π.Η : «Συστράτευση για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ»

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Γ.Γ.Π.Η : «Συστράτευση για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ»

E-mail Εκτύπωση PDF

Αποφασιστική και ξεκάθαρη όσον αφορά τις προθέσεις της για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ εμφανίστηκε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στη συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους και τους Προέδρους των κοινοτήτων του Νομού Ιωαννίνων στα γραφεία της ΤΕΔΚ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου και του κύκλου των επαφών που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματέας  με την ανάληψη των καθηκόντων της με όλους τους φορείς για σημαντικά ζητήματα της περιοχής, καθώς και στο πλαίσιο της διαβούλευσης της σημερινής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με τις Περιφέρειες έχοντας ως στόχο τον αρτιότερο ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο.. 

Η Γενική Γραμματέας, ξεκαθάρισε ότι «Πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι να ταυτίσουμε την πορεία των ήδη εκτελούμενων αλλά και των προς ένταξη έργων με τη μεγάλη μάχη αυτού του τόπου για ουσιαστική ανάπτυξη, που θα δώσει επιτέλους και ένα οριστικό τέλος στη υστέρηση του χθες.»Ταυτόχρονα, κάλεσε όλους τους αυτοδιοικητικούς να εξετάσουν, από κοινού, το σύνολο των έργων και των δράσεων για το ΕΣΠΑ, προκειμένου να συμβάλλουν δημιουργικά στην υλοποίηση όλο και  περισσότερων έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα. «Να αναμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα», είπε απευθυνόμενη προς τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων της ΤΕΔΚ και πρόσθεσε, «ξέρω ότι θέλει πολύ δουλειά, όμως θέλω και τη δική σας βοήθεια και κοινή προσπάθεια να εντάξουμε δράσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου».

Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ και διαβεβαίωσε τους Δημάρχους και κοινοτάρχες του Νομού Ιωαννίνων πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό τους. «Θα αναμορφώσουμε το πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες και προτεραιότητες που θα χαράξουμε μαζί» είπε, χαρακτηριστικά.

Η Γενική Γραμματέας, δεν δίστασε να παραδεχθεί πως η κατάσταση που έχει να διαχειριστεί τόσο η ίδια ,όσο και η κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των «λανθασμένων πολιτικών» που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ, το οποίο στον τόπο μας- μεταξύ άλλων -χαρακτήριζαν οι πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη ξεκάθαρης αναπτυξιακής στόχευσης και αναπόφευκτα και η περιορισμένη απορρόφηση, που μόλις άγγιζε το 3% και σήμερα τρέχουμε με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», υπογράμμισε και επανέλαβε τη δέσμευσή της πως, «η υλοποίηση των εκτελούμενων έργων και των επενδυτικών σχεδίων στον Νομό αλλά και σε όλη την Ήπειρο, πρέπει να τρέξει και θα τρέξει, γιατί πολύ απλά, δεν έχουμε μόνο θέσεις και στόχους αλλά και διάθεση για σκληρή δουλειά.» 

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισρεύσουν στη χώρα μας 10,5 εκ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου και θα το καταφέρουμε» υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας χαρακτηρίζοντας το ΕΣΠΑ «χρηματοδοτικό εργαλείο» για τους τομείς υγείας, περιβάλλοντος, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού που θέτει ως βασική προτεραιότητα η κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους τόσο ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Γκόντας όσο και οι Δήμαρχοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως για την σύσκεψη και εκτός από το ΕΣΠΑ έθεσαν και μία σειρά άλλων θεμάτων και προγραμμάτων όπως το «ΘΗΣΕΑΣ» και το «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» τα μεγάλα έργα «ΕΓΝΑΤΙΑ – ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ» καθώς και τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή πρόσφατα.     

Απαντώντας στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που της έθεσαν οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες η Γενική Γραμματέας τους έδωσε διευκρινίσεις και ταυτόχρονα τους κάλεσε να αναλάβουν το μερίδιο ευθυνών που τους αναλογεί τόσο για την προώθηση όσο και για τη διαχείριση των προγραμμάτων. «Η κυβέρνηση άμεσα ανταποκρίνεται στις όποιες υποχρεώσεις, είναι όμως στο χέρι όλων μας το πως και πόσο θα αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες», είπε και ταυτόχρονα άσκησε κριτική στον προκάτοχό της λέγοντας πως δεν μπορεί να θεωρεί ανειλημμένες  υποχρεώσεις τα 42 εκ. ευρώ που βρήκε ως χρέη με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Τέλος η Γενική Γραμματέας επανέλαβε την πρόθεσή της πως με τις παρούσες συνθήκες, επιβάλλεται να προχωρήσουν όλοι συντεταγμένα και να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ που θα έχει ένα και μοναδικό στόχο, « την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.»