Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

>> Δελτία Τύπου Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια μέσω του ΕΣΠΑ

Ενημέρωση ...

Ο δικτυακός τόπος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ενημερώνεται πλέον ...
(τελευταία ενημέρωση: 31.12.2010)
 
 
   

Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


 

Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια μέσω του ΕΣΠΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

Την ευκαιρία να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών φιλικών προς το περιβάλλον, αποκτούν οι Δήμοι και Δημόσιοι Οργανισμοί της Ηπείρου.

Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας σε τοπική κλίμακα, υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και στον τομέα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Υδροηλεκτρική, Γεωθερμική και άλλες».

 

Η πρόσκληση αυτή, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.000,00€, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αποφάσεων (εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ήπειρο, αλλά και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων)  της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας που αποδεικνύουν την πρόθεση της να στηρίξει την προσπάθεια για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εθνική προσπάθεια για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» που αποτελεί και μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και παραμένει κυρίαρχος στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου. 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Προτάσεις για «Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια» σύμφωνα με την πρόσκληση, μπορούν να υποβάλουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Μονάδες Υγείας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου, να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 

Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν πιλοτικές εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια (ΑΕΙ, σχολεία, νοσοκομεία, λοιπά δημόσια κτίρια) με αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας μέσω της χρήσης γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (και εναλλακτών). Τα γεωθερμικά συστήματα μπορεί να είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου  και να καλύπτουν ανάγκες τόσο θέρμανσης όσο και δροσισμού.

Να σημειωθεί, πως οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στη βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων κτιρίων και όχι υπό κατασκευή ή ημιτελών. Αποκλείεται η χρηματοδότηση προτάσεων από ΟΤΑ για τους οποίους υπήρχε δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».